tr en

ayet nedir?

ayet

1. İz, belirti, nişan, eser, açık alamet, işaret, delil, kesin kanıt, ibret.
2. Allah’ın varlığına ve birliğine işaret eden her şey.
”Göklerin ve yerin yaratılışında ve gece ile gündüzün art arda gelişinde, akıl sahipleri için ayetler vardır.” (Kur’an-ı Kerim 3/190)
3. Peygamberlerin Allah tarafından gönderildiğini ortaya koyan mucizeler.
”Allah’ın izni olmadan peygamber de olsa bir ayet getiremez...” (Kur’an-ı Kerim 40/78)
4. Surelerin içinde yer alan, başından ve sonundan özel işaretlerle ayrılan bir veya birkaç cümleden oluşan ilahî söz. Birçok cümleden oluşan uzun ayetler olduğu gibi harf ve kelimelerden oluşan kısa ayetler de vardır. Örneğin
”Elif, Lam, Mim”,
”Elif, Lam, Sad” harfleriyle
”er-Rahman” kelimesi birer ayettir. Kur’an-ı Kerim’deki ayetlerin sayısı yaklaşık olarak 6666 olarak bilinir. Bazı bilginlerin, sure başlarındaki harfleri (Elif-Lâm-Mîm gibi), sure başlarındaki besmeleleri, bazı uzun ayetleri iki veya daha fazla ayet saymaları, Kur’an-ı Kerim’in toplam ayet sayısı ile ilgili farklı rakamların söylenmesine neden olmuştur. Farklı rakamların söylenmesi Kur’an-ı Kerim’de bir fazlalık veya eksiklik olduğunu göstermez. Çünkü Kur’an-ı Kerim, Hz. Peygamber’e indiği şekliyle bir harfi bile değişmeden -fazlalık ve eksikliğe uğramadangünümüze kadar gelmiştir.
”Allah, ayetlerini iletmek, onları arındırmak ve onlara Kitabı ve hikmeti öğretmek için içlerinden bir elçi göndererek müminlere lütufta bulunmuştur; hâlbuki daha önce apaçık bir sapıklık içerisinde bulunuyorlardı.” (Kur’an-ı Kerim 3/164)

âyet

Lugatta, alâmet, ibret alınacak olay demektir. Mahsusat ve makulatta kullanılır.İbret verici olan olaylara âyet denmesi nazm-ı celilinde olduğu gibi delâleti itibariyledir ve bir de Kur'an-ı Kerim'in sûrelerindeki her parçaya âyet denir.Vakfiyelerde görülen "âyet" ve çoğulu olan "âyât" kelimelerine, yerine ve karinelere göre anlam verilir.