eng

Gani ne demek?

gani

Zekat vermek için gerekli nisap miktarı mala, paraya mâlik olan kimsedir. İnsanlar servet bakımından muhteliftir. Bunlar üç sınıf olarak hülasa olunabilir; Zengin, fakir, miskin. Zengin, havayic-i asliyesinden maada nisap miktarı paraya mâlik olan kimsedir. Nisab-ı zekat, zarurî ihtiyaçlardan başka 200 dirhem gümüş veya bu mikdardan fazla maldır. Havâyic-i asliye mesken, yiyecek, giyecek, hizmetçi, bir kavle göre bir aylık ve bir kavle göre altı aylık ihtiyaç maddelerinden ibarettir.Bir kimsenin havâyic-i zaruriyesinden başka bir şeyi yoksa fakirdir; buna zekat verilebileceği gibi fukaraya meşrut vakıftan hisse de verilebilir. Amma mevcut meskeni, elbise ve sair levazımı kıymet itibariyle kifâyet derecesinden fazla olupta bu fazla 200 dirhem gümüş miktarına baliğ olursa bu kimse zengin itibar olunur. Zekât, sadaka ve fukaraya meşrut vakıftan birşey verilmez. (Bkz. Fakir, Miskin.)

Vakıf Terimleri Sözlüğü

gani

(el-Gani)
”Zenginliğin kaynağı olan, hiçbir varlığın hiçbir şeyine ihtiyaç duymayan fakat her varlığın ihtiyacını en mükemmel şekilde karşılayan, kendi varlığıyla yetinip başkasına muhtaç olmayan.” anlamında Allah’ın esmayıhüsnasından biri.
”Sizler Allah yolunda harcama yapmaya çağrılıyorsunuz. Fakat içinizden bazıları cimrilik yapıyor. Kim cimrilik ederse kendine cimrilik etmiş olur.

Allah Gani’dir, siz ise fakirsiniz. Eğer Allah’tan yüz çevirirseniz sizin yerinize başka bir toplum getirir. O toplum sizin benzeriniz bir toplum olmaz.” (Kur'an-ı Kerim 47/38)

Dini Terimler Sözlüğü