eng

Zeolit ne demek?

zeolit

Alkali ve toprak alkalilerin hidratlı tabii silikatlarından oluşan bir mineral grubu. Bu minerallerden başlıcaları: Klinoptilolit, filibsit, laumonit, heulandit, erionit, şabazit, mordenit, analsim, natrolit. Zeolit önemli fiziksel özellikler gösterir. Feldispatların ve diğer alumino-silikatların zeolite dönüşmesine zeolitleşme denir. İyon değiştirme, su ve gaz tutma özelliklerinden dolayı ziraatte, balıkçılıkta; su, gaz ve radyoaktif artıkların temizlenmesinde, kurutmada, güneş enerjisi ve gaz depolanmasın-da, koku kontrolunda, yapı elemanı olarak, puzzolan çimento üretiminde, iyi kalite kağıt yapımında kullanılmaktadır.

Maden Terimleri Sözlüğü

zeolit

Mineral takımı. (Bol mineral suyu kapsayan aluminosilikatlar, ısıtıldığında mineral suyu çıkarırlar, Ne var ki başka koşullarda bu suyu yeniden alabilirler. Renksiz ya da bulanık renksizdirler. Başlıcaları: 1 taneli zeolit, analsim. 2. yapraklı zeolit, hölandit. 3. lifli zeolit, natrolit.

zeolit

Potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum gibi alkali elementleri içeren ve hayvan beslemede adsorban olarak kullanılan, alkali ve toprak alkali metallerin hidratlı, doğal aliminosilikatlarından oluşan mineraller, klinoptilolit, sodyum alüminyum silikat.