İngilizce: Vitamin A
Balık yağı, yumurta sarısı, tereyağı vb. hayvansal gıdalarda, özellikle havuç ve diğer sebzelerde bulunan, eksikliğinde gece körlüğü ve epitel dokunun bozulmasına yol açan, A1 ve A2 gibi iki çeşidi bilinen, hayvansal ve bitkisel yağlarda çözünebilen alifatik bir alkol (C20 H29 OH) formundaki vitamindir. Retinoller adı verilen yaklaşık 2500 kimyasal bileşik ile provitamin A karotenoidleri adı verilen kimyasal moleküller, Vitamin A ailesini oluşturur. Bitkisel hücrelerde yalnızca provitamin A şeklinde ve ß-karoten olarak bulunmasına karşın, balık karaciğeri yağında doğrudan A vitamini şeklinde yüksek miktarlarda bulunmaktadır. A vitamini ihtiyacı belirtilirken retinol eşdeğeri (RE) biriminin kullanılması uygundur. Palm yağı dışındaki bitkisel yağlarda A vitamini ya da provitamini kaynağı olarak nitelendirilebilecek bir yağ göstermek zordur. Saf A vitamini 62–64 °C’ler arasında eriyen, sarı renkli kristaller şeklindedir. Oksijen ve prooksidan maddelere karşı aşırı duyarlı olması nedeniyle, bulunduğu ortama antioksidan maddeler katılarak korunması gerekir. Günlük A vitamini ihtiyacı kadınlarda 800 mcg RE ve yetişkin erkeklerde 1000 mcg RE olarak belirlenmiştir.