İng. Aflatoxin
Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus, Aspergillus nomius tarafından oluşturulan, gıdalarda ve yemlerde bulunabilen yüksek karsinojenik etkili mikotoksin. Daha çok yer fıstığı, fındık, ceviz, mısır, pamuk tohumu, hindistan cevizi gibi yağlı tohumlarda, ayrıca buğday, pirinç, soya, incir, baharat, süt, peynir gibi gıdalarda görülür. Karaciğer tahribatına ve kansere neden olur. Aflatoksinin kanserojen etkisi yanında hepatoksik etkisi de bulunmaktadır. Aflatoksin bu tür gıdalarda B1, B2, G1, G2 olarak, süt ve ürünlerinde ise M1, M2 formunda bulunmaktadır. Bunlardan Aflatoksin B1 en güçlü doğal karsinojendir.
Tahıl ürünlerinin % 15 bağıl nem ve 25 ºC ve üzeri sıcaklıklarda depolanması sırasında aşırı miktarda üreyen Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus, Penicillium ve Rhizopus türü mantarlar tarafından üretilen, aflatoksin B1, B2, G1, G2, M1ve M2 gibi a
C7H10O6 Aspergillus flavus tarafından meydana getirilen kanser yapıcı ve karaciğere zararlı bir mikotoksin.
Aspergillus flavus ile Aspergillus paraciticus funguslarının ürettikleri toksine verilen ad.