eng

agar nedir? Agar ne demek?

agar

İngilizce: Agar

Mikrobiyolojik besi yerlerinin hazırlanması ve elektroforez jelleri için ayrıca pastakek kremalarında ve jölelerde kullanılan, çeşitli kızıl su yosunlarından elde edilen %70 agaroz ve %30 agaropektin içeren, bileşiminde çok sayıda değişik asidik polisakkarit bulunan, sarı renkli, hidrofilik, jelâtinimsi bir madde. Jel 32-40 oC’ de katı görünümde ve erime noktası 95 oC’dir. Agar, soğuk suda çözünmez ancak sıcak suda yavaş yavaş, kaynayan suda ise hemen çözünür, soğutulduğunda katı bir jel oluşturan bir sakız (gum) türü içerir.

Süt Terimleri Sözlüğü

agar

1. Su yosunlarından elde edilen, bileşiminde çok sayıda değişik asidik polisakkarit bulunan hidrofilik, sarı renkli, bakteriyolojik kültür vasatlarının hazırlanmasında kullanılan bir madde, agar agar.
2. Kimi su yosunu türlerinden elde edilen, kuru ve iyo

agar

Kırmızı alglerden özütlenen jelâtinimsi bir madde olan agar-agar'dan hazırlanarak bakteri kültürleri için ve elektroforez jelleri için kullanılan jelâtinimsi bir madde. Agar-agar.