İng. Acid
Çözeltilerde H+ iyonu veren, bazlarla olan reaksiyonunda tuz oluşturan ve pH derecesi 0-7 arasında bulunan kimyasal madde. Bir çözeltiye eklendiğinde hidrojen iyonu konsantrasyonunu artırarak pH’yı düşüren, ekşimsi tatta, mavi turnusol kâğıdının rengini kırmızıya çeviren ve alkalilerde tepkimeye girerek tuz oluşturan, gıdada ekşi bir tat oluşumunu sağlayan maddeler.
Tahriş edici özelliği olan, suda Hidrojen (H+) iyonu veren, bazlarla reaksiyonunda tuz oluşan ve pH değeri 7’den küçük olan kimyasal bileşik. Hidroklorik asit, sülfürik asit, Nitrik asit gibi.
Suya karıştırıldığında hidrojen iyonları veren, mavi turnusolü kırmızıya çevirme özelliğinde olan ve bileşimindeki hidrojenin yerine maden alarak tuz oluşturan hidrojenli bileşik.
Suda çözündüğünde ortama hidrojen iyonları (H+) ya da hidronyum iyonları (H3O+) verebilen maddelerdir.
Su ile H+ iyonu açığa çıkaran ve bazlarla reaksiyona girerek tuzları oluşturan kimyasal maddelerdir.
Bileşimindeki hidrojeni, bir metalle değiştirerek tuz oluşturan, yakıcı, ekşi tatta sıvı özdek.