İng. acid rain
Yağışın asit bileşimli şekilde düşmesi. Yakılan kömür, petrol gibi fosil yakıtlardan havaya kükürt dioksit ve azot oksitler dahil olur. Bunların havadaki su ile birleşmesi sonucu oluşan yağmurun asitliği artar. Başka bir anlatımla, yağmur, kar, çığ şeklindeki yağış suyunun pH'ı 5,6’nın altındadır. Havadaki kükürt dioksit miktarı bir m3''te 0,2 ppm'e ulaştığı sırada oluşan asit yağışlar bitkiler için zararlıdır. Havadaki kükürt dioksitin 1 ppm'in üzerine yükselmesi insan için de zararlıdır. Asit yağışlar doğal ortamda önemli zararlar oluşturur. Toprakta hidrojen iyonunun artması ile bakteri faaliyetleri azalır, alüminyum ve kurşun gibi ağır metaller serbest hale geçerek suyun kirlenmesine neden olur. Göl sularında alüminyumun yükselmesi akuatik flora ve faunanın ölmesine yol açar.
İng. acid rain
Kömür, benzin, mazot gibi petrol ürünlerinin yanması sonucunda atmosfere yayılan kükürtdioksit ve azot oksitlerin, atmosferdeki nem ile tepkimeye girerek meydana getirdiği zararlı yağmur. Sülfürik ve nitrik asit gibi yakıcı asitler içeren bu yağmurlar, bitkileri kurutarak, ormanları yok ederek toprağı ve suları kirletirler; tarihi eserlere ve binalara zarar verirler. İnsanlarda yoğun solunum hastalıklarına yol açtıkları için büyük bir risk oluşturmaktadır
İng. acid rain
Esas olarak, Sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından ve otomobillerden kaynaklanan, sülfür ve azot oksitleri içeren su buharı emisyonlarının yol açtığı asit çökelmesi.
İng. acid rain Fr. Pluie Acide Alm. Saurer Regen
Oluşumu sırasında atmosferdeki kimyasal elementler ve kirleticilerle bileşerek yer yüzeyine zayıf bir asit çözeltisi şeklinde düşen yağmur.
Yağışın asit bileşimli şekilde düşmesi. Yakılan kömür, petrol gibi fosil yakıtlardan havaya kükürt dioksit ve azot oksitler salınmaktadır. Bunların havadaki su ile birleşmesi sonucu oluşan yağmurun asitliği artar. Başka bir anlatımla, yağmur, kar, çığ şeklindeki yağış suyunun pH’ı 5,6’nın altındadır. Havadaki kükürt dioksit miktarı bir m3’te 0,2 ppm’e ulaştığı sırada oluşan asit yağışlar bitkiler için zararlıdır. Asit yağışlar ile, toprakta hidrojen iyonunun artması sonucu bakteri faaliyetleri azalmakta, alüminyum ve kurşun gibi ağır metaller serbest hâle geçerek suyun kirlenmesine neden olmaktadır. Göl sularında alüminyumun yükselmesi akuatik flora ve faunanın ölmesine yol açmaktadır.
Başlıca insanoğlu tarafından üretilen azot ve kükürt oksitlerinin havada soğurulması sebebiyle asitli hale gelen yağmur suyu.