İngilizce: Aspartame
Aspartik asit ve fenilalaninden oluşan bir dipeptid türevi düşük kalorili, tatlılık dercesi sükroza oranla 180-200 kat daha fazla olan, yalnız suda çözünen bir tatlandırıcı. Gıdalara katılan miktarının çok düşük olması nedeniyle enerji değeri çok düşüktür ve hesaba katılmaz. Meyve sularında kısa süreli pastörizasyona dayanıklıdır. Ancak fırınlama ve kaynatma gibi yöntemlere karşı dayanıksızdır. Sakız, toz içecek, dondurulmuş tatlılarda kullanılabilir. Alkolsüz içeceklerde sakkarin yerine ya da sakkarinle birlikte kullanılabilir. ADI değeri 40 mg/kg vücut ağırlığıdır. Fenilketonüri’li hastaların diyetlerinde kullanılmamalıdır. Çünkü metabolizması sonucunda, bileşenleri olan aspartic asit ve fenilalanine parçalanır.