en

Avans ne demek?

Mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde sözleşmenin yürütülmesi için gerekli giderleri karşılamak üzere ve yüklenicinin yazılı isteği doğrultusunda, idarece belirlenen bir oran veya miktar tutarında idare tarafından yükleniciye ön ödeme yapılması.

Hizmet alımlarında işe başlandıktan ve iş programı onaylandıktan sonra, yapım işerinde ise yer teslimi yapıldıktan ve iş programı idarece onaylandıktan sonra, yüklenicinin yazılı isteği üzerine, verilecek avansla aynı miktarda ve Kurum tarafından belirlenen kapsam ve şekle uygun avans teminat mektubu veya Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetleri ve bu senetler yerine düzenlenen belgeler karşılığında; hizmet alımlarında sözleşmenin yürütülmesi için gerekli olan ekipman, tesis, malzeme ve nakliye giderleri için, yapım işlerinde ise şantiyenin kurulması, lüzumlu makine ve ekipmanın nakli, makine, ekipman, malzeme ve cihazların satın alınması ve siparişe bağlanması, taahhüdün ifası için gerekli ihzarat malzemesinin temini gibi işler için gerekli giderleri karşılamak üzere, mal alımlarında ise yükleniciden avans miktarı kadar teminat alınmak koşulu ile avans verilebilmektedir.

Sözleşmelerinde belirtilmek ve karşılığında aynı tutarda teminat alınmak koşuluyla yüklenicilere; mal ve hizmet alımlarında yüklenme tutarının yüzde 10’una, yapım işlerinde ise yüklenme tutarının yüzde 15’ine kadar bütçe dışı avans verilebilir. Ayrıca, belirtilen oranların üzerinde avans verilmesini zorunlu kılan durumlarda; genel bütçeli idareler için Maliye Bakanlığının uygun görüşü, kapsamdaki diğer idareler için ise üst yöneticinin kararı ile ve aşan kısım için T.C. Merkez Bankasının avans işlemleri için belirlediği oranda faiz alınmak kaydıyla, yüklenme tutarının yüzde 30’unu aşmamak üzere belirlenecek oranda bütçe dışı avans verilebilir.

Hizmet alımları ile yapım işlerinde yüklenicinin avans almak için idareye yapacağı yazılı başvurularda bu avansı söz konusu amaçlara uygun olarak kullanacağını, avansı tahsis edeceği hususlara ait miktar ve tutarları ve itfa tarihlerini bildireceğini ve avans hükümlerine uyacağını taahhüt etmesi zorunluluğu bulunmaktadır.

Avanslar hiçbir suretle başkalarına temlik edilememektedir. Avans teminatlarının haczedilmesi ve üzerine ihtiyati tedbir konulması mümkün değildir.

Avans nedir?

İlerde alacağına sayılmak üzere önceden verilen para.

Avans ne demek?