eng

Bakteri nedir? Bacterium ne demek?

bakteri

İngilizce: Bacterium

Klorofilin olmadığı tek hücreli organizma. Bakteriler havalı veya havasız ortamlarda yaşayarak ayrıştırma yapan önemli organizmalar arasındadır. Uygun ortamlardaki bakteriler tek ve çok hücreli mikroskobik canlılardır. Coğrafi açıdan bakterinin önemi, topraktaki organik maddeleri parçalayarak, enerji ve madde dolaşımını sağlamasıdır. Örneğin bazı bakteriler azot dolaşımı ve azotun toprağa bağlanmasını sağlar. Bakteriler yararlı ve zararlı olarak gruplara ayrılır. Faydalılar, antibiyotikler ile mayalanma dahil organik maddelerin ayrışmasını sağlar. Zaralılar ise insan ve hayvanlarda hastalıklara neden olur.

Kuraklıkla Mücadele Terimleri Sözlüğü

bakteri

İngilizce: Bacteria

Mikroskop kullanmadan görülemeyecek kadar küçük tek hücreli basit yapılı prokaryotik mikroorganizmalar. Bunlar, mantarlardan küçük, fakat virüslerden büyüktürler. Büyüklükleri 0.1 10 µm arasında değişen, prokaryot hücre yapısındaki mikroorganizmalardır. Bazıları hastalık yapıcı, bazıları zararsızdır; zararsız olanlara saprofit denir, bunlar vitamin ve bazı besin ögelerinin sentezini sağlarlar. Örn, Leptospira gibi bazı bakteriler insanlarda veya hayvanlarda karaciğer problemlerine neden olur. Bazı bakteriler ise, faydalıdırlar: Örneğin, toprağın nitrojence zeginleştirilmesinde, antibiyotiklerin elde edilmesinde, yoğurdun mayalanmasında ve ölü canlıların tekrar doğaya karışmasında görev alırlar. Bakteriler, şekillerine göre sınıflandırılabilirler: Coccus’lar yuvarlak, bacillus’lar çubuksu, vibrio’lar virgül şeklinde, spirillum’lar dalgalıdır. Bazı bakteriler spor oluştururlar. Sporlar ısıya, özellikle sterilizasyon işlemlerine dayanıklıdır. Genellikle 20 C° nin altında üreyen bakterilere psikrofil (soğuk seven) bakteri, genellikle 20 ila 45 C°de üreyen, sıcakkanlı hayvanlarda hastalık yapan bakterilere mezofil (ılık seven) bakteri, genellikle 45 ila 70 C° de üreyen bakterilere termofil (sıcak seven) bakteri denir.

Süt Terimleri Sözlüğü

bakteri

İngilizce: Bacteria

Klorofilsiz, tek hücreli ya da ipliksi mikroorganizma; bakteri havada, toprakta ve denizde ayrışan maddede oluştuğu ve bozunma sürecine yardımcı olduğu için kirlilik kontrolü açısından büyük önem taşır.

bakteri

Tek hücreli mikroorganizma grubudur.  Bakteriler yeryüzünde ortaya çıkmış ilk yaşam formları arasındadır ve günümüzde toprak, hava, deniz, okyanus, asitli sıcak su kaynakları, radyoaktif atıklar, yer kabuğunun derinlikleri gibi birçok farklı ortamda mevcuttur.  Besin döngüsünde çok önemli rollere sahip olan bakteriler gibi bazı bakteriler yararlı; bazısı zararsız; bazıları da kolera, şarbon, veba gibi hastalıklara sebep olan hastalık yapıcı zararlı bakterilerdir. Bakterilerin oluşturduğu enfeksiyonların tedavisinde antibiyotikler kullanılmaktadır.   

AFAD Biyolojik Terimler Sözlüğü

bakteri

Tek hücreli mikroorganizmalardır. Bunlar, mantarlardan küçük, fakat virüslerden büyüktürler. Bazıları hastalık yapıcı, bazıları zararsızdır; bazı bakteriler ise, faydalıdırlar: Örneğin, toprağın nitrojen yapıcı bakterileri. Bakteriler, şekillerine göre sınıflandırılabilirler: Coccus'lar yuvarlak, bacillus'lar çubuksu, vibrio'lar virgül şeklinde, spirillum'lar dalgalıdır.

ODTÜ Tıp Terimleri Sözlüğü

bakteri

Bir kısım tek hücreli canlılara verilen isimdir. Bakteriler çok basit yapılı, belirsiz çekirdekli, genellikle klorofilsiz ve bölünerek çoğalan, sınıflandırmada bitki ve hayvan grupları arasında yer alan canlılardır. Hızlı çoğalmaları ve biyoşimik etkileriyle, canlılar dünyasında denge sağlamakta çok büyük rol oynarlar.

bakteri

Hücre zarının üzerinde bir hücre duvarına sahip olan, sitoplâzmalarında çıplak DNA'ları bulunan, küçük molekül ağırlıklı maddeleri kendilerine yarayan maddelere çevirmek üzere gerekli enzimlere sahip olan, suda, toprakta ya da bitki ve hayvanlar üzerinde

bakteri