İng. biomass
1) Yaşamakta olan veya yakın zaman kadar yaşamış olan organizmalardan meydana gelen biyolojik materyal. Genellikle bitkiler veya bitkisel materyallerden oluşmakta olup, ligninli biyokütle olarak tanımlanır. Bir enerji kaynağı olarak biokütleden, doğrudan yakma veya dolaylı olarak biokütlenin farklı yöntemlerle (termal, kimyasal ve biyokimyasal) değişik biyo yakıt formalarına dönüştürülmesi suretiyle yararlanılabilir.
2) Bir türe veya çeşitli türlerden oluşan bir topluma ait yaşayan organizmaların herhangi bir dönemde sahip olduğu toplam ağırlık. Biyokütle aynı zamanda canlı ağırlık anlamına da gelir. Yani herhangi bir yerin belli bir kesimindeki tüm bitkilerin canlı ağırlığını kapsar. Bu bazen bitkisel ve hayvansal kütle olarak da ifade edilir.
3) Bir arazide birim alanda (veya bir su kütlesinde birim hacimde) yaşamlarını halen sürdüren canlılar ile orada henüz yeni ölmüş canlı kalıntılarının ve oradaki canlılardan hasat edilen (veya avlanan) ürünlerin, ele alınan belirli bir zamanda mevcut olan toplam miktarı. Biyokütle, genellikle kuru ağırlık olarak belirtilir ve o alanda üretilen “enerji” miktarının (ekosistem verimliliğinin) bir ölçütü olarak kabul edilir.
İng. biomass
Belirli bir alan veya hacim dahilinde yaşamakta olan organizmaların toplam kütlesi; ölü bitkisel materyal ölü biyokütleye dahil edilebilir. Biyokütle yakımı, canlı ve ölü bitki örtüsünün yakılması olarak tanımlanabilir.
İng. biomass Fr. Biomasse Alm. Biomasse
Belirli bir su kütlesinde yaşayan materyalin toplam kütlesi.
İng. Biomas
Belli bir alan ya da hacimdeki canlı organizmaların toplam kütlesi ya da miktarı.
Belli bir türün veya çeşitli türlerden oluşan canlı toplumunun herhangi bir zamandaki toplam kütlesine
(Yun. bios: hayat massein: sıkıştırmak) Canlı varlıklarda organizmanın suyu alındıktan sonra geriye kalan kuru kütlesi. Biyomas.