İngilizce: Biological Value
Vücuta alınan bir besin kaynağından yüzde kaç oranında faydalanıldığını ifade eden bir ölçü. Daha çok, protein kaynakları için kullanılır. Biyolojik değer (BD), vücuda alınan protein miktarından yola çıkılarak alınan nitrojenin hesaplanarak atılan nitrojene oranlanmasıdır. Gıdanın bünyesindeki en düşük amino asit bütün proteinin BD’sini belirler. Örneğin, alınan 41 gıda maddesi 500 g protein sağlasa, fakat bunun yalnızca 0.5 g’ı fenilalanin olsa, amino asit dağılımı dengeli olmadığı için proteinin BD’si çok düşüktür. Düşük BD diğer proteinlerin tüketilmesiyle telafi edilebilir. Yumurta akının BD’i en yüksek ve 100 olarak kabul edilir. Diğer gıda maddeleri buna göre sıralanır. Bütün yumurtanın BD 93.7, sütün 84.5, balığın 76.0, sığır etinin74.3, soya fasulyesinin 72.8, pirinçin 64.0, buğdayın 64.0, kuru fasulyenin 58 kabul edilir.