eng

Boyunduruk ne demek?

boyunduruk

[borunduruk, bondüruk, boyunsalık]
1. Kağnı, araba, saban, pulluk, döğen çekebilmeleri için hayvanların boyunlarına takılan tahta çatal. (Akçaşar, Yukarıkaşıkara *Yalvaç, Mamatlar *Eğridir, Ortayası *Senirkent -Isparta Kösten -Denizli *Kemalpaşa -İzmir *Ağın -Elâzığ Yurtbeyi *Çankaya, Meyvebükü *Güdül -Ankara Yenikent, Gücünkaya, *Aksaray, Beyağıl *Ulukışla -Niğde Doğanbey, Üzümlü, Yenidoğan *Beyşehir -Konya Gürmedere *Fethiye -Muğla) [bonduruk] : (Oluklu *Kağızman -Kars) [boyunsalık] : (Kavalca *Bozüyük -Bilecik)
2. Nal çakılan öküzlerin ayaklarını bağlamakta kullanılan ağaç parçası. (*Senirkent -Isparta) [bondüruk] : (*Mudurnu -Bolu)
3. Çatının en üstündeki uzun, tek ağaç. (Yukarıtırtar *Yalvaç -Isparta)
4. Çatıyı enlemesine kat eden ağaçlar. (*Yalvaç -Isparta)

Zanaat Terimleri Sözlüğü

boyunduruk

1. Pastırmalık etlerin dinlendirildiği kuzey tarafı açık, diğer üç yanı ve üstü kapalı olan özel bölüm, sundurma.
2. Çift süren veya arabaya koşulan hayvanların birlikte yürümelerini sağlamak için boyunlarına geçirilen bir tür ağaç çember.

boyunduruk

Galerilerde ağaç bağ tahkimatında iki ucu yan ve tavan basıncını karşılayacak de çintili olarak hazırlanıp yandirekler üzerine yerleştirilen yatay veya tavan taşına uyumlu direk. Boyunduruk metal profilden de yapılabilir.

boyunduruk

«U» biçiminde olan, ışıldağın yanlarındaki kelebek vidalara tutturulmuş, ışıldağın sağa, sola ve aşağı yukarı hareket etmesini sağlayan askı bağlantısı.

boyunduruk

Karşı güreşçinin başını koltuk altına alıp boynuna kolu dolama biçiminde yapılan güreş oyunu.

boyunduruk

(Mimarlık) Kapı ya da pencere gibi açıklıkların üzerine konulan ağaç, taş ya da beton kiriş.

boyunduruk

Mengenenin üst yanındaki kemer biçimli bölüm. (bk. Şek. 3)