eng

Brusella nedir? Brucella ne demek?

brusella

İngilizce: Brucella

Bruselloz da dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açan, hayvanlarda yavru atmaya neden olan, hayvansal gıdalardan özellikle süt ve çiğ sütten yapılmış taze peynirlerin tüketimiyle insanlara da bulaşan, zoonoz karakterde, küçük, aerob, hareketsiz, Gram negatif ve kokobasil bir bakteri.

Süt Terimleri Sözlüğü

brusella

İngilizce: Brusellozis

Uzun süreli ancak dalgalı ateşle karekterize bir enfeksiyon hastalığıdır. 8-10 günlük ateşli dönemler arasında 4-5 günlük ateşsiz veya hafif ateşli dönemler mevcuttur. Ateşin çıkış ve inişi yavaş yavaş olur. İnsanda brusella yapan mikroplar arasında en sık karşılaşılanı Brucella melitensis dir. Mikrobu taşıyan hayvanların salgılarından, pastörize edilmemiş veya kaynatılmamış sütlerden (özellikle keçi sütü), ve böyle sütlerle hazırlanmış süt ürünlerinden (peynir, krema gibi) insanlara bulaşabilir. Hasta insandan sağlam insana geçiş nadirdir. Hayvancılıkla ve hayvan ürünleri ile uğraşanlarda daha sık olarak görülebilir.

Hastalık Terimleri Sözlüğü

brusella

Hayvanlarda yavru atmaya neden olan, hayvansal gıdalardan özellikle süt ve çiğ sütten yapılmış taze peynirlerin tüketimiyle insanlara da bulaşan, zoonoz karakterde, küçük, aerob, hareketsiz, Gram negatif ve kokobasil bir bakteri, bruselloz etkeni.