eng

Deontoloji nedir?

deontoloji

Çalışma hayatında uyulması gereken ahlaki ilke ve değerleri inceleyen bilim dalıdır. Deontolojide davranışın sonuçlarından ziyade davranışın gerçekleşmesinde etkili olan güdüsel faktörlere odaklanılmaktadır. Bireylerin eylemlerini gerçekleştirmesinde etkili olan unsur çıkarlarından ziyade uyulması gereken zorunluluk ve sahip olduğu sorumluluktur. Ahlaki kurallara uyulma derecesi, davranış sonucunda bireyin şahsi menfaatleri için kazandığından daha önemli olarak değerlendirilir. Bireylerin ortaya koyacakları davranışların belirlenmesinde kişisel çıkarların tatmini, uyulması gereken ahlaki ilkelerin aşındırılması ve yozlaşması ile sonuçlanmaktadır. Bkz. Sonuçsalcı Yaklaşım

İGİAD İş Ahlakı Sözlüğü

deontoloji

(Sözcük anlamı: ödev bilimi ) -> Ethik'i ödev bilimi olarak belirlemek üzere J. Bentham'ın kullandığı terim. (Deontology or the Science of Morality, 1834.) // Bu sözcük Kant'ın anladığı anlamda bir ödev öğretisi için kullanılamaz deontoloji, ahlaksal ödevleri, şu ya da bu toplumsal duruma göre, deney yolu ile incelemeyi dile getirir. Hekimlikte, hekimlik ödevleri kuramı olarak özellikle kullanılmaktadır.

TDK Felsefe Terimleri Sözlüğü

deontoloji

1. Ödev bilgisi, yükümlülükler bilgisi, normatif bilgi.
2. Hekimin mesleki etkinlikleri sırasında, hastasına, hasta sahibine, meslektaşlarına ve topluma karşı, uymak ve uygulamak zorunda olduğu kurallar, tutum ve davranışların normatif bilgisi.

deontoloji

1) İnsanın yerine getirmesi gereken vazifeleri konu edinen bilim dalı.
2) Doktorun hastalarına, meslektaşlarına ve topluma karşı mes’uliyetlerini inceleyen kuralların bütünü.

deontoloji

Aynı meslek grubunda olan insanların birbirleri ile olan ilişkilerinde uyulması öngörülen ahlaki, moral değerler.

deontoloji