Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Kodlama Sözlükleri
Kitaplar
|
diş ünsüzüdiş ünsüzü ne demek?
Dil ucunun veya dil tacının üst dişlere, diş etine veya diş eti-damak sınırına dokunması veya yaklaşması ile boğumlanan ünsüzler: d, t, c, ç, j, ş, z, s, n, l, r: dağ, taş, ceylan, çocuk, jambon, şakrak, zeytin, soğuk, nane, lokum, rahat gibi. Bunlar boğumlama noktasındaki küçük ayrılıklara göre kendi içlerinde de sınıflanmaya giderler: d, t, z, s, n, l, r diş-dişeti noktalarında boğumlandıkları için tam diş sesleridir. c, ç, j, ş ise diş eti-damak noktasında boğumlandıkları için diş-eti (alveolar) sesleri durumundadırlar. Bunları diş-damak sesleri (alveolar) olarak gösterenler de vardır. Dilimizdeki kadı, Osman gibi bazı Arapça kelimelerde yer alan ve artık telâffuz değeri kaybolmuş bulunan peltek z (z, d) ünsüzü ile İngilizcedeki th ünsüzünü karşılayan peltek s (s) birer dişler-arası ünsüzdür. Bunlar dil ucunun ön dişlere dokunması ve ciğerlerden gelen havanın aradan sızması ile boğumlanan sızıcı ünsüzlerdir. yerlerine bk. diş ünsüzü ne demek?
Azerbaycan Türkçesi: diş samiti Türkmen Türkçesi: diiş çekimsizi Gagauz Türkçesi: dişli konson ~dental konson Özbek Türkçesi: tiş undóşi Uygur Türkçesi: çiş üzük tavuşi Tatar Türkçesi: teş tartığı ~ teloçı tartığı Başkurt Türkçesi: teş tartinqihi Kmk: tişli tutuk Krç.-Malk.: tişleni boluşlugubla kuralgan kısık tawuş ~ tişleni boluşlugu bla kuralgan tunakı tawuş Nogay Türkçesi: tîs tartıgı Kazak Türkçesi: tis dawıssızı Kırgız Türkçesi: tişçil ünsüz Alt:: tiş tuyuk tabış Hakas Türkçesi: tîs ün çoh tapsag Tuva Türkçesi: tiştin a'jık eves ünü Şor Türkçesi: *tiş soglasnıy üni Rusça: dentalnıy soglasnıy ~ zubnoy soglasnıy diş ünsüzü ne demek?
(Derleme., diş konsonu, dişsi konson, diş sesi) Dil ucunun üst dişetlerine dokunmasıyle meydana gelen ünsüz: d, t, c, ç, (th) vb. |