İng. ecosystem
Canlı organizmalar ve cansız çevre ile bunların kendi içindeki ve karşılıklı etkileşimlerinin oluşturduğu işlevsel unsur. Belirli bir ekosistemi oluşturan bileşenler ve bu ekosistemin uzamsal sınırları, ekosistemin hangi amaçla tanımladığına göre değişiklik göstermektedir: bazı durumlarda tanımlar görece daha kesinken, diğer durumlarda daha geniş kapsamlı olabilir. Ekosistem sınırları zaman içerisinde değişebilir. Ekosistemler birbiri içine geçmiş şekilde bulunmakla birlikte, çok küçük boyutlardan tüm biyosfere kadar bir ölçekte gözlemlenebilir. Günümüzde çoğu ekosistem insanları temel canlı birim olarak almakta veya insanların çevresi üzerindeki faaliyetlerinin yol açtığı sonuçlardan etkilenmektedir.
İng. ecosystem
Bitki, hayvan ve mikro-organizma toplulukları ile bunların cansız çevrelerinin işlevsel bir birim olarak karşılıklı etkileşim içinde bulunan dinamik birlikteliği (kompleksi). Ekosistemler yapı, işlev ve gelişimlerine göre aşağıdaki şekilde sınıflandırılır. (i) Kapalı ekosistemler (closed ecosystems): Enerji akımı ve madde dolaşımı açısından komşu ekosistemlerle bir alışverişi olmayan, kendi içinde bir denge sağlayan ekosistemler. Ancak böyle bir ekosisteme nadiren rastlanır. (ii) Açık ekosistem (open ecosystems): Dışarıdan enerji ve madde alan, dışarıya enerji ve madde veren ekosistemdir. Tüm doğal ekosistemler böyledir.
İng. ecosystem
Bitki, hayvan ve mikro-organizma toplulukları ile bunların cansız çevrelerinin işlevsel bir birim olarak karşılıklı etkileşimlerini sürdürdüğü dinamik bir kompleks
İng. ecosystem Fr. Écosystème Alm. Ökosystem
Mevcut organizmalar ve ortamları arasındaki karşılıklı etkileşim sayesinde içerisinde döngüsel bir materyal ve enerji değişimi olan sistem.
İng. ecosystem
Bir çevredeki canlı ve cansızların tümü ve bunlar arasındaki her türlü karşılıklı ilişkiyi içeren sistem.
İng. ecosystem
Birbirleri ile ve cansız ortamla ilişki içinde olan kendi içinde yeterli bitki ve hayvan topluluğu.
Belli bir bölgede yaşayan ve birbirleriyle sürekli etkileşim içinde olan canlılar ile bunların cansız çevrelerinin oluşturduğu dinamik birliktelik. 1) Kapalı ekosistem; Enerji akımı ve madde dolaşımı açısından komşu ekosistemlerle bir alışverişi olmayan, kendi içinde bir denge sağlayan ekosistem. Nadiren rastlanır.
2) Açık ekosistem; Dışardan enerji ve madde alan, dışarıya enerji ve madde veren ekosistem. Tüm doğal ekosistemler bu şekildedir.
Belli bir alanda tüm canlı ve cansız (ince bir toprak tabakası, atmosferin sıvı, katı ve gaz elementleri ile enerji) faktörlerin, durmaksızın birbirleri üzerine etkileri ile ortaya çıkan yapıdır.
Bir bölgede farklı bitki veya hayvan populasyonlarının meydana getirdiği topluluk ve etrafındaki cansız çevreye ekosistem denir.
Bir bölgede farklı bitki veya hayvan popülâsyonlarının meydana getirdiği topluluk ve etrafındaki cansız çevreye ekosistem denir.
Bir alandaki canlı birliklerin ve cansız varlıkların hepsinin birden oluşturduğu sistem.
Bir alandaki canlı ve cansız varlıkların hepsinin birlikte oluşturduğu sistem.