eng

Emanet nedir?

emanet

1. Güven verme, karşılıklı güven üzerine yapılan anlaşma.
”Ey iman edenler! Allah’a ve resulüne ihanet etmeyin; emanetlerinize de ihanet etmeyin...” (Kur’an-ı Kerim 8/27)
2. Korumak için güvenilen birine veya bir yere bırakılan eşya.
”Münafığın alameti üçtür: Konuştuğu zaman yalan söyler, söz verdiğinde sözünde durmaz ve emanete hıyanet eder.” (Hadis)
3.
”Eminlik, güvenilirlik” anlamında peygamberlerin en önemli niteliklerinden birisi. Peygamberler her zaman ve her yerde güvenilir olup kutsal görevlerini yerine getirmede emanet üzere davranmışlardır. Hem insanların emanetlerini hem de Allah’ın emaneti olan vahyi gereği gibi korumuşlar ve insanlara gerektiği gibi ulaştırmışlardır.
4. Akıl ve özgürlük, insana verilen dileme, isteme gücü; irade.
”Emaneti olmayanın dini yoktur.” (Hadis)
5. Allah’ın, kullarına peygamberler aracılığıyla göndermiş olduğu dinî yükümlülükler, sorumluluklar.
”Biz, emaneti göklere, yere ve dağlara vermeyi teklif ettik de onlar bunu yüklenmekten çekindiler. Nihayet onu insan yüklendi...” (Kur'an-ı Kerim 33/72)
6. Yönetimde ehliyet ve yetki.
”Allah, emanetleri layık olana vermenizi emreder.” (Kur'an-ı Kerim 4/58)

Dini Terimler Sözlüğü

emanet

Güvenilir olmak anlamına geldiği gibi güvenilir bir kimsenin yanına koruması için bırakılan eşya manasına da gelir. Mümin de aynı kökenden türemiştir ve bununla ilişkili olarak müminin en önemli özelliği güvenilir olmak şeklinde tezahür eder. Emanet peygamberlerin en temel özelliklerinden biridir. Kuran-ı Kerîm’de insana yüklenen sorumluluğa da emanet kavramıyla atıf yapılmıştır (Ahzâb Sûresi, 33:72). Bu bağlamda Allah tarafından insana yöneltilen tekliflerin tamamı emanet olarak kabul edilmiştir. Emanetin ehline verilmesi gerektiği ilkesi de Kurânî bir ilke olarak önem kazanır (Nisa Sûresi 4:58). İnsanların kazandığı servetin bir emanet olduğu, bu emanetin Allah’ın rızasına uygun bir şekilde sarf edilmesinin emanete riayet olarak kabulü de İslamiyet’in önemli bir ilkesidir. Vacip sadakaların zorunlu kılınması, nafile sadakaların ise teşvik edilmesi servetin insan için emanet olduğu anlayışının bir yansımasıdır.

İGİAD İş Ahlakı Sözlüğü