İng. Enzyme
Hücre içinde üretilen, bütün hayat olaylarını başlatan, hızlandıran, kimyasal tepkimelere aracılık eden ve metabolizmanın belirli hızda olmasını sağlayan, doğal olarak yalnız canlılar tarafından sentezlenebilen protein yapısında organik madde, bir katalizör. Çeşitli kimyasal reaksiyonların hızını arttırırlar. Hücre dışında da görev yapabilirler. Her enzim belli bir reaksiyona veya benzer aksiyonlar grubuna özeldir. Biyokimyasal tepkimelerin gerçekleşme sürecini hızlandırır, ancak sürecin 85 oluş biçimini etkilemezler. Bitki ve hayvanlarda kimyasal tepkimelerin çoğu enzimler tarafından yürütülür. Enzimler basit proteinlerdir. İnaktif enzimlerin aktif çalışabilmeleri için kofaktör adı verilen organik veya inorganik moleküllere gereksinim vardır.
Hayvansal kaynaklı olan enzimler: Pankreatin, tripsin, kimotripsin, lipaz, ?-amilaz sığır ve domuz pankreasından; pepsin mide mukozasından; rennin buzağının dördüncü midesinden; katalaz sığır karaciğeri ve eritrositlerden elde edilmektedir.
Bitkisel kaynaklı olan enzimler: ?-,ß-amilazlar arpa maltından; ß-amilaz patatesten; papain olgunlaşmamış papayadan; Bromelin tropik ananastan; fisin tropik incirden; pektin esteraz yonca, domates ve sitrustan; lipaz Castor fasulyesinden eide edilmektedir.
Küf kaynaklı enzimler: ?-amilaz, proteaz ve laktaz Aspergillus oryzae’den; ?-amilaz, glukoamilaz, sellülaz, pektinaz, glukoz oksidaz, katalaz, naringinaz ve laktaz Aspergillus niger’den; ?-amilaz, glukoamilaz, pektinaz ve lipaz Rhizopus türlerinden; fungal rennet, Endothia parasitica, Mucor miehei ve Mucor pisullus’tan elde edilmektedir.
Bakteri kaynaklı enzimler: ?-amilaz ve proteaz Bacillus subtilis’ten; katalaz Micrococcus lysodeikticus’tan elde edilmektedir.
Maya kaynaklı enzimler: İnvertaz Saccharomyces cerevisiae ve Saccharomyces carlsbergensis’ten; laktaz Saccharomyces fragilis’ten elde edilmektedir.
İng. Enzyme
Biyolojik yönden katalizatör etkisi yapan canlı hücrenin oluşturduğu protein molekülü. Tüm canlı organizmalar enzim üreterek ve çıkararak metabolizmalarını ayarlar. Canlılar yediklerini enzim aracılığıyla sindirir.
Hücre içinde üretilen ve bütün hayat olaylarını başlatan, hızlandıran, protein yapısındaki katalizörler. Proteinlerden oluşmuşlardır ve doğal olarak yalnız canlılar tarafından sentezlenirler. Hücre içerisinde meydana gelen binlerce tepkimenin hızını ve özgüllüğünü düzenlerler. Çok defa hücre dışında da etkinliklerini korurlar. Solunum un, büyümenin, kas kasılmasının, sinirdeki iletimin, fotosentezin, azot bağlanmasının, deaminasiyonun, sindirim vs nin temelini oluştururlar.
(anlamdaş. ferment), (Yun. en = içinde, Yun.zyme = maya, Lat. fermentum = enzim): Canlı organizmalarda meydana gelen ve sudaki çözeltisi özel bir madde üzerine, kendisi değişmeksizin etki yaparak onları sade molekül yapılı maddelere parçalayan azotu kapsar madde. Daima 'az' eki alırlar. Örnek: Lipaz, amilaz.
Hayvansal veya bitkisel dokular tarafından sentezlenen, besin maddelerinin sindirilmelerini sağlayan, organizmada maddelerin parçalanma ve birleşmelerini düzenleyen, bu işlemlerin yönünü ve hızını belirleyen fakat işlem sırasında değişmeyen organik, prote
(Yun. en: içinde zyme: bırakmak) Canlı hücreler tarafından meydana getirilen, biyokimyasal tepkimelerde katalizör olarak görev yapan bir protein molekülü. Katalizledikleri tepkimelerin tipine ve sayısına bağlı olarak, oksidoredüktazlar, transferazlar, hid
Canlılarda gerçekleşen biyokimyasal tepkimelerde katalizör (kimyasal reaksiyonların hızını artıran) görevi gören çoğunlukla protein yapısında olan biyolojik moleküllerdir.
Canlı hücrelerce sentezlenen ve biyolojik olayları seçimli olarak katalizleyen, genelde protein yapısında polimer madde.
Belli kimyasal reaksiyonları harekete geçiren ve canlı dokunun oluşturduğu bir madde.
Bir enzim, kimyasal bir reaksiyon için katalizör görevi gören bir proteindir.