İng. Photosynthesis
Yeşil bitkilerin, mavi-yeşil algler ile diğer bazı organizmaların hücre yapılarında meydana gelen kimyasal olay. Bu olayla güneş ışığı ve havadan alınan karbondioksit, bitkilerdeki klorofil maddesi aracılığı ile çözümlenerek organik madde (karbonhidratlar) üretilir. Fotosentez sırasında güneşten alınan enerji, bitkinin hücrelerinde kimyasal yönden tutularak bitkilerin büyümesinde ve solunumunda kullanılır. Bu nedenle bitkiler, fotosentezle hem organik madde üretir, hem de üretilen organik maddede enerji depolar. Bu enerji, bitkileri yiyen canlılara geçerek onların beslenmesi ve hareket etmesini sağlar.
İng. Photosynthesis
Klorofil içeren bitkilerin atmosferdeki karbondioksitten ve sudan, güneş ışığını enerji kaynağı olarak kullanarak karbonhidrat oluşturması, serbest kalan oksijenin ise atmosfere bırakılması süreci.
İng. Photosynthesis
Yeşil bitkilerin, güneş enerjisi ve klorofil pigmenti yardımıyla CO2 ve H2O’dan besin maddelerini üretmesi işlemi.
(Yun. phos: ışık synthesis: birleştirme) Yeşil bitkilerin kloroplâstlarında karbon kaynağı olarak karbondioksidin, hidrojen kaynağı olarak da suyun kullanılması ile yeşil pigment olan klorofilde tutulan güneş enerjisiyle ATP oluşması ve karbohidratların s
Yeşil bitkilerin kloroplastlarında karbon kaynağı olarak karbondioksitin, hidrojen kaynağı olarak da suyun kullanılmasıyla yeşil pigment olan klorofilde tutulan güneş enerjisiyle ATP oluşması ve karbonhidratların sentezlenmesi.
Yeşil bitkilerde klorofil ve ışık yardımı ile topraktan alınan su ve havadan CO2’nin birleştirilerek karbonhidratların (organik maddelerin) meydana getirilmesi olayıdır.