eng

fruktoz nedir? Levüloz, Meyve Şekeri ne demek?

fruktoz

İngilizce: Levüloz, Meyve Şekeri

Meyve ve balda bulunan ve tatlılık oranı sakkaroza göre 173 olan bir monosakkarit. Mono ve disakkaritler içinde tatlılık derecesi en yüksek olanıdır. Meyveler, bal ve pekmezin yapısında bulunur. Fruktoz ince bağırsaklardan kolaylaştırıcı difüzyonla emilir. Bu nedenle emilimi daha yavaştır. Fruktoz karaciğerde hızla glukoz ve glikojene çevrilebilir veya glikoliz metabolik yolunda yıkılarak asetil CoA ‘lara dönüştürülür. Bu esnada glukozdan farklı olarak hücre içine taşınabilmesi için insüline ve yıkılabilmesi için fosfofrüktokinaz enzimine ihtiyaç duymaz. Bu nedenle diyabet gibi, dokuların glikolitik enerjiye ihtiyaç duydukları durumlarda fruktozun kan şekerini yükseltmeksizin ve insüline gerek duyulmaksızın yakıt olarak kullanılabilmektedir. Diyabette fosfofrüktokinaz, glikojen sentetaz ve glikokinaz enzim seviyeleri düşüktür ve indüklenebilmeleri için insüline gerek duyarlar. Bu nedenle, fruktoz içeren gıdaların özellikle diyabetlilerde kullanımı son yıllarda büyük önem kazanmıştır.

Süt Terimleri Sözlüğü

fruktoz

Tatlı meyvelerde ve balda bulunan, C6H12O6 kapalı formülüne sahip heksoz sınıfından bir şeker.

früktoz

Meyve şekeri de denilen, ata karbonlu bir monosakkarit. C6H12O6, levüloz.

früktoz

(Lat. fructus=meyve) Meyve şekeri, C6H12O6.

früktoz