eng

gelecekçilik ne demek?

gelecekçilik

İtalyan ozanı Marinetti ile arkadaşlarının önce şiir, sonra tiyatro ve sinema için ilkelerini İlk Dünya Savaşı arifesinde koydukları, savaş sırasında Rus öncü sinemacılarının sinemaya uyguladıkları akım. Dış dünyanın bütün verilerinden yararlanarak, sinemanın bütün olanaklarını kullanarak alabildiğine özgür, çarpıcı, devingen, çağrışımlara dayanan bir anlayışı yansıtır. Gelecekçiliğin özü, Marinetti ile arkadaşlarının "Gelecekçi İtalya" dergisinde yayımlanan "Gelecekçi Sinema" bildirisinin şu son tümcesinde yer alır: "Evreni keyfimizin istediği gibi parçalarına ayırıp bu parçaları yine keyfimizin dilediğince birleştirelim."

Sinema ve Televizyon Terimleri Sözlüğü

gelecekçilik

1909 yılında, italyan yazarı Marinetti'nin Le Figaro gazetesinde yayımladığı bildirisi ile sanatta açtığı bir çığır «bugünün ve yarının yaşamındaki izlenimleri» kabul eden bir düşünceden doğar. 1411'de ise Marinetti ile birlikte on dokuz oyun yazarının yayınladığı bildiri ile bu çığır tiyatroya da girer. Bu çığırın ilk tiyatro gösterisi ise 1913 yılında düzenlenmiştir. Gelecekçi anlayışta gösteriler dağınık bir biçimde 1933'ün sonlarına dek sürmüştür.

Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü

gelecekçilik

İtalyan ozanı Marinetti'nin 1909'da yayınladığı bildiriyle ortaya çıkan, yeni yaşamı, bu yaşamın makinelerini, başdöndürücü hızını övmek, geleneksel yazın kurallarını yıkmak amacını güden ve dadacılık, gerçek üstücülük gibi akımlara öncülük etmiş olan yazın çığırı.

gelecekçilik

Yirminci yüzyıl başlarında İtalyan yazarı F. T. Marinetti tarafından sanatta açılan bir çığır ki, geçmişi ve alışkıları reddederek bugünün ve yarının hayatındaki dinamikliğin ve devingenliğin ancak yepyeni ve özgür deyi yollariyle anlatılabileceğini ileri sürer.

gelecekçilik

(Resim) 1909'da önce şiirde, sonra resimde ortaya çıkan, bütün sanat geleneklerini yadsıyarak, çağdaş dünyayla ilgili görüntüleri, devimli olay ve nesneleri tek resim yüzeyinde göstermek isteyen sanat akımı.