Üretimden tüketicinin sofrasına ulaşana dek gıdalardaki olası fiziksel, kimyasal, biyolojik, mikrobiyolojik ve her türlü zararların öngörülmesini ve uzaklaştırılmasını temel alan tedbirlerin tamamını ifade eden bir kavramdır. Buna ek olarak gıdaların üretim, işleme, saklama, taşıma ve dağıtım aşamalarında gerekli kurallara uyulması ve önlemlerin alınmasıdır. Gıda güvenliği politikalarının oluşturulması ve sürdürülebilirliğin sağlanmasında hükümetler ile birlikte uluslararası kuruluşlar, üreticiler ve tüketicilerin iş birliği içerisinde hareket etmesi gerekir. İklim değişikliği, tarımsal verim düşüklüğü, biyoyakıt üretiminin artması, gıda fiyatlarındaki artış gibi sebepler gıda güvenliği için tehlike oluşturan unsurlardır. Gıda güvenliğinin sağlanmasında dört temel prensip bulunmaktadır: gıdaların sağlığa zararlı ve arzu edilmeyen etkenlere bulaşmasını önleme, bu etkenlerden uzaklaştırma, zararlıların çoğalmasını ve yayılmasını durdurma ve uygun yöntemlerle etkisiz hale getirilmesidir.