eng

göç nedir? migration ne demek?

göç

İngilizce: migration

Bir grubun uluslararası bir sınırı geçerek veya bir devlet içinde yer değiştirmesi. Süresi, yapısı ve nedeni ne olursa olsun insanların yer değiştirmesine ilişkin nüfus hareketleri, göç kapsamına girer. Buna, mülteciler, yerinden edilmiş kişiler, yerinden çıkarılmış kişiler ve ekonomik göçmenler dâhildir. 11.04.2013 tarih ve 28615 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu göçü; “Yabancıların, yasal yollarla Türkiye’ye girişini, Türkiye’de kalışını ve Türkiye’den çıkışını ifade eden düzenli göç ile yabancıların yasa dışı yollarla Türkiye’ye girişini, Türkiye’de kalışını, Türkiye’den çıkışını ve Türkiye’de izinsiz çalışmasını ifade eden düzensiz göç olarak iki şekilde tanımlamıştır. -bireysel göç (İng. individual migration) Kişilerin bireysel olarak veya aileleriyle birlikte göç etmesi durumu. Kitlesel programların aksine, bu gibi hareketler genelde kişinin kendisi tarafından finanse edilir veya bireyler, örgütler veya devletlerin desteğiyle gerçekleşir. -ikincil göç (İng. secondary migration) Ev sahibi ülkede, mültecinin aslen ikamet ettiği topluluktan ayrılması. -net göç (İng. migration) Göçler sonucunda bir ülkede oluşan girişler ve çıkışlar arasındaki fark. Buna göç dengesi de denir ve bu dengeye, gelişler gidişlerden fazla olduğunda ülkeye giren net göç, gidişler gelişlerden fazla olduğunda da ülkeden çıkan net göç adı verilir. -toplam göç (İng. total migration) Ülkeye gelen göçmenlerin giriş ve varışları ile ülkeden göç edenlerin çıkış ya da ayrılışlarının toplamı. Bu sayı, toplam göç hacmini verir ve buna net göçten farklı olmak üzere toplam göç denir. -toplu göç (İng. exodus / mass migration) Menşei ülke dışına (istisnai ve düzensiz) gruplar hâlinde hareket.Toplu göç çok sayıda kişinin katıldığı bir hareket ya da belirli bir zamanda toplumun bir kısmının hareket etmesi anlamına gelmektedir. -yardımlı göç (İng. assisted migration) Kendiliğinden oluşan (spontane) yardımsız, göçe karşılık göçmenlerin devlet, devletler ya da uluslararası bir kuruluş yardımıyla gerçekleştirilen hareketi. -zorunlu göç (İng. compulsory immigration) İnsanların hayatta kalabilmek için savaş, kıtlık, salgın hastalık, etnik baskılar ile diğer sosyal ve ekonomik sebeplerle topluca yer değiştirmesi

AFAD Afet Terimleri Sözlüğü

göç

İngilizce: migration

Bir canlının (kuş, böcek, gibi) veya insanın bulunduğu mekandan başka bir yere çeşitli nedenlerden dolayı hareketi, göçü. İnsan göçlerine, doğal afetler, savaşlar, ırkçılık, sosyal baskılar, işsizlik, daha uygun geçim ve yaşam imkanları arayışı gibi durumlar neden olur. Bitki ve hayvan göçlerinde ise daha çok iklim ve doğal yaşam ortamında meydana gelen değişiklikler rol oynar. Ülke içinde bir yerden başka bir yere olan göçe iç göç, yurt dışına olan göçe dış göç denir. Bir bölgenin aldığı göç ile verdiği göç arasındaki farka net göç denir. Göç oranı binde olarak ifade edilir.

Kuraklıkla Mücadele Terimleri Sözlüğü

göç

Fiziki veya coğrafi hareketliliktir. Bir yerleşim biriminden, bir siyasi sınırı olan toprak parçasından başka bir yere doğru fert, grup veya kitle halinde gerçekleşen bir harekettir.

göç

Çalışmak ve kendine daha iyi yaşama olanakları bulmak umuduyla, insanların oturdukları yeri bırakıp başka yörelere giderek orada kesin ya da geçici olarak yerleşmeleri.

göç

1. Mevsim, iklim, besin miktarı vb. sebeplere dayalı olarak hayvanların habitat değiştirmesi.
2. Bitkilerin yeni alanlara yer değiştirmesi. Migrasyon.

göç

1. Mevsim, iklim, besin miktarı vb. sebeplere dayalı olarak hayvanların habitat değiştirmesi.
2. Bitkilerin yeni alanlara yer değiştirmesi. Migrasyon.

göç

Genellikle yerleşmek amacıyla, bir yerleşim yerinden bir başka yerleşim yerine, bir ülkeden bir başka ülkeye gitme eylemi.