İng. Hydrogenation
Hidrojenlendirme. Sıvı yağların katılaştırılıp margarin yapılması sürecinde sıvı yağların yapılarındaki doymamış yağ asitlerinin nikel gibi uygun katalizörler eşliğinde hidrojenle doyurularak doymuş yapıya dönüşmeleri ve katılaşmaları işlemi. Lipidlerdeki doymamış yağ asitlerinin uygun katalizör eşliğinde hidrojenle verdikleri doyma tepkimeleridir. Bu işlem hidrojenle doyurma şekil ve derecesine bağlı olarak tam, kısmi ve seçici hidrojenasyon olmak üzere üçe ayrılır. Tam hidrojenasyonda yağdaki tüm doymamış bileşikler doyurulur. Kısmi hidrojenasyonda yağlar belirli bir iyot sayısına kadar doyurulur. Seçici hidrojenasyonda ise yağlar sıfır iyot sayısına kadar doyurulmamakta; hem esas yağ asitlerinin mümkün olduğunca korunmasına, hem de poliyenik yağ asitlerinin monoenik yapıya kadar doyurulmasına dikkat edilmektedir.
Kömürün termik olarak reaktif parçalara ayrılması. Son denemelerde % 86,5 karbon içeren 100 gr kömür üzerinde 3251/2C sıcaklıkta 400 atmosfer basınç altında tetralin ve kalay klorür tipi katalizörlerin varlığında 40 gr hekzan, 18 gr etan, 45 gr kalıntı; kalıntının tekrar hidrojenasyonunda 14 gr hekzan, 5,5 gr eter, 11 gr benzen ve 18 gr kalıntı elde edilmiştir. Hidrojenasyon petrole karşı bir alternatiftir.
Doymamış yağ asitlerindeki çift karbon bağına hidrojen katılmasıyla aynı karbon atomuna sahip doymuş yağ asitlerinin elde edilmesi.