İng. Histone
Çok miktarda arjinin ve histidin içeren, triptofan içermeyen, bazik karakterli hücre çekirdeğinde nükleoproteinler şeklinde bulunan proteinler. Tripsin ve pepsin enzimleri tarafından hidrolize edilirler. Timus, lenfosit ve karaciğerde bol miktarda bulunurlar. Yüksek sıcaklıklarda koagüle olmazlar ve koagülasyonu zordur. Nükleoproteinler hücrelerin çekirdeklerinde globülin hemoglobinde bulunan histonlardır.
DNA’ya ilgisi yüksek olan ve ökaryotların çekirdeklerinde bulunan proteinlerdir. Histonlara bağlanan DNA çeşitli katlanmalarda yüksek yoğunlukta nükleozomları oluştururlar. Nükleozomlar kromatinin iskeletini oluştururlar ve gen düzenlenmesine katkıda bulunurlar. Histonlar sayesinde 1,8 metre uzunluğundaki DNA katlanarak hücre çekirdeğine sığabilirler.
Ökaryotların hücre çekirdeğinde nükleik asitle birleşik olarak bulunan ve DNA'nın paketlenmesine yardımcı olan lizin ve arjinin gibi bazik amino asitlerden zengin protein.
(Yun. histos = doku): Özellikle çekirdeğin kimyasal yapısında bulunan sade bir protein.