İng. Hormone
Canlı organizmanın belirli bir kısmında oluşturulan sonrada difüzyonla ya da kan dolaşımıyla diğer kısımlarındaki hücrelere taşınarak onların çalışmalarını düzenleyen, büyüme ve gelişme olaylarını yönlendiren, çok düşük yoğunluklarda dahi etkili olabilen ve sentezlenerek taşınabilen organik maddeler. Bazıları protein yapısında (paathormon, insülin), bazıları steroid yapısında (östrojen, androjen), bazıları ise amino asit türevleri (tiroksin, epinefrin) şeklindedir.
İng. Hormone
Tüm canlı organizmaların vücutlarında çok az miktarda bile olsa önemli süreçler başlatan etki maddeleri. Hormonlar canlılardaki hücre bölünmesini hızlandırarak kısa sürede büyümeyi, gelişmeyi sağlar.
İç salgı bezleri (endokrin bezler) tarafından salgılanıp kana verilerek vücudun başka bölgesindeki hücre ya da hücre gruplarını faaliyete geçiren, kimyasal yapılarına göre (peptitler, proteinler, steroitler) ve etki şekillerine göre (faaliyeti hızlandırıc
1. İç salgı.
2. Düzenleyen.
3. İç salgı bezi dokuları tarafından genel dolaşıma verilen, almaçlar aracılığıyla etki gösteren, hedef doku veya organın işlevini artıran azaltan veya tamamen durduran, kimyasal yapıları açıklanmış maddeler.
(Yun. hormaein = tahrik etmek): İç-salgı bezlerinin, doğruca kana karışan salgısı olup bütün vücuda yayılarak doku ve gözeler arasında uygun iş birliğini sağlayan kimyasal madde.
Kimyasal, doğal ya da dışarıdan takviyeyle verilebilen büyümeyi etkileyen madde, vücudun farklı yerlerinin nasıl çalışması gerektiğine yardımcı olan kimyasal
İç salgı bezlerinden kana geçen ve organların işlemesini düzenleyen adrenalin, insülin; tiroksin gibi uyarıcı maddelerin genel adı.
Bir salgı bezinde üretilerek kana salınan kimyasal bir madde hormonlar uzak organların ya da hücrelerin fonksiyonlarını etkiler.