eng

invert şeker nedir? Invert Sugar ne demek?

invert şeker

İngilizce: Invert Sugar

Az miktarda asitli bir sakkaroz şurubunun (limon suyu gibi) ısıtılması sonucu hidrolizi ile oluşan eşit molar konsantrasyonlarda D-glukoz ve D-fruktoz oluşur. Bu durumda sakkaroz iki bileşenine, glikoz ve fruktoza indirgenir ve şeker kristallerinin boyutu da küçülmüş olur.

Sakkaroz polarize ışık düzlemini sağa çevirir. Hidroliz sonucu oluşan meydana gelen şeker karışımı ise polarize ışık düzlemini sola çevirir. Bu nedenle, bu işlem inversiyon, hidroliz ürünü de invert şeker olarak adlandırılır. İnvert şeker eşdeğer miktardaki sakkarozdan daha fazla tatlılık sağlar ve şeker ürünlerinde yaygın olarak kullanılır. Sakkarozun hidrolizi sonucu oluşan invert şekerdeki glukoz ve fruktozun sudaki toplam çözünürlükleri sakkarozun tek başına çözünürlüğünden daha fazladır. Bu nedenle kristalizasyon kontrolü amacıyla da kullanılmaktadır. Küçük kristal yapısından dolayı, invert şeker, daha akıcı (topaklanma olmayan) ürünlerin, şekerlemelerin ve bazı şurupların üretiminde kullanılır. Reçel ve jöle yapımında, meyve içerisinde doğal bir şekilde bulunan asidin şekerle birleşimi ve bu karışımın ısıtılması ile otomatik olarak zaten invert şeker üretilmiş olur.

Süt Terimleri Sözlüğü

invert şeker

Sakkarozun hidroliziyle oluşan ve sakkarozdan daha tatlı olan glikoz-fruktoz karışımı.