Kalite kontrol, kalite hedeflerine ulaşmak için uygulanan teknik faaliyetler bütünüdür. Üretim sürecinde vardiya değişikliği, gece gündüz farkı, çalışan değişikliği gibi sebeplerle farklı zamanlarda farklı kişiler tarafından yürütülen üretim süreçleri söz konusudur. Kalite kontrolde amaç bu değişikliklere rağmen üretim süreci sonrası elde edilen ürünlerin birbirinden farklılık göstermemesi aynı kalite standardında ürünün elde edilebilmesidir. Kalite kontrolde kalite hedeflerine ulaşmanın yanı sıra verimlilik artışı ve üretim sürecinin gözlemlenmesi performans düşmesine neden olan nedenlerin bulunup ortadan kaldırılması ile maliyetlerde de azalma görülmektedir.
Kalite güvencesi ise tüketiciye uygun kalitede mal ve hizmet üretebilmek için planlanma, organizasyon ve kontrolü içeren planlı ve sistematik faaliyetler bütünüdür. Kalite güvencesinde standarttan sapmaların nedenleri belirlenerek hata oluşumunun engellenmesi amaçlanmaktadır. Kalite güvencesi ürünün ortaya çıkarıldığı sürece odaklanarak olası hata ve kusurların oluşmasını önleyici bir süreçtir.
Kısaca, kalite güvencesi ürünün üretim sürecinde yapılan planlı ve sistematik aktiviteler, kalite kontrol ise ürün kalitesini korumak amacıyla üretim süreci tamamlandıktan sonra yapılan çalışmalardır.