İngilizce: Calsium
Simgesi Ca, yoğunluğu 1.55 g/cm3, 845 °C’de eriyen, kireç ve alçının birleşimine giren, sarımtırak beyaz bir element. Vücudun majör minerallerinden biri. Kalsiyumun kemik ve diş yapımı dışında, doku sıvılarında bulunarak kas kasılma, ve gevşemedinde, kanın pıhtılaşmasında, sinirsel uyarıların iletiminde, hücre duvarı geçirgenlinde, bazı enzimlerin aktivasyonunda, miyokard fonksiyonlarının düzenlenmsinde, asit-baz dengesinde ve demirin etkin biçimde kullanılmasında görevi vardır. En iyi kalsiyum kaynakları süt, peynir, yoğurt, susam, fındık ve yeşil yapraklı bitkilerdir. yetmezliğinde küçüklerde büyüme geriliği, rikets, büyüklerde osteoporoz görülür. Yetişkinlerde 1200-1500 mg kalsiyuma ihtitaç vardır.İngilizce: Calcium
Tebeşir, kireçtaşı, mermer ve mercanda bulunan yumuşak, beyaz element. Kalsiyum hem sanayide kireç, cam gibi üretiminde, hem de bitki besin maddeleri arasında olması nedeniyle gübre üretiminde kullanılır.