kefir nedir? Kephir ne demek?
kefir
İngilizce: Kephir
1. Fermentasyonda spesifik olarak Lactobacillus kefiri, Leuconostoc, Lactococcus ve Acetobacter cinslerinin değişik suşları ile laktozu fermente eden (Kluyveromyces marxianus) ve etmeyen mayaları (Saccharomyces unisporus, Saccharomyces cerevisiae ve Saccharomyces exiguus) içeren starter kültürler ya da kefir tanelerinin kullanıldığı fermente süt ürünü.
2. Laktik asit bakterileri, asetik asit bakterileri ve torula mayalarını içeren kefir danelerinin sütün fermentasyonu ile elde edilen içilebilir kıvamdaki ekşi ve ferahlatıcı tadıyla ayrana, yoğurtta bulunan maya ve bakterilerin bağırsak siteminde tutunma özelliği olan ‘probiyotik’ yapılarıyla da yoğurda benzeyen içilecek kıvamda, hafif ekşimsi, çok düşük alkollü ve köpüklü bir süt ürünü.
Süt Terimleri Sözlüğü
kefir
Süte karnabahar benzeri kefir tanelerinin eklenmesiyle elde edilen, etilalkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu, tarihsel geçmişi olan Kafkas orijinli süt içeceği.
kefir
Keçi sütünün fermentasyonu ürünü olan, besleyici bir gıda.