Kjeldahl yöntemi

Kjeldahl yöntemi nedir? Kjeldahl Method ne demek?

İng. Kjeldahl Method

Organik bileşiklerin yapısındaki protein miktarını tespit etmek amacıyla kullanılan analitik bir yöntem. Bunun için analizi yapılacak madde sülfirik asitle yakılır. Bileşimdeki azot, amonyak şeklinde tutulur. Tutulan amonyak miktarına göre azot ve protein miktarı hesap edilir. Süt ve ürünlerindeki azot miktarı 6.38 faktörü (diğer gıdalarda 6.25 faktörü) ile çarpılarak ham protein (crude protein) miktarı hesap edilir.

Kjeldahl yöntemi ne demek?

1. Protein miktarını bulmak için, sülfürik asitle yakılan örneğin, amonyak durumundaki azotun asitle tutulması ve sonra da bazla geri titre edilmesi ilkesine dayanan yöntem.
2. Yemlerdeki azot miktarının belirlenmesiyle ham protein miktarının hesaplanması

Kjeldahl yöntemi ne demek?

Azot tayini için Kjeldahl balonunun kullanıldığı bir yöntem.