eng

Koliva nedir?

koliva

Ortodoksların ölüm sonrası törenleri için pişirdikleri geleneksel yemeğin adı olup, Anadolu ve Yunanistan’ın yanı sıra Balkan ülkeleri ve Rusya’da da pişirilmektedir.

“…Koliva için önce buğday kaynatılır. Süzülürken yanına bir buhurdan ve mum yakarsın, üzerine haç şeklinde iki kaşık konulur. Hüzünlü bir şey oluyor… İlk olarak unla tahta kaşıkla karıştıracaksın. Ondan sonra içine yıkanmış, kurutulmuş üzüm, çam fıstığı, ceviz şart. Bademleri suya koyup kabuğunu sıyırıyoruz, ikiye bölüp koyuyoruz, çok az kristal (toz) şeker… Sonra üstüne bir parmak kalınlığında pudra şekeri koyuluyor. Yenibahar ve tarçını unuttuk. Bir de o tepsiyi süslemek var badem şekeriyle. İsminin baş harfleri yazılıyor.” (Eksen 2001; Tüsiad Görüş Dergisi, Eylül 2002: 43)

Sırp mutfağında Koljivo, Romen mutfağında koliva adıyla bilinmekte, yılbaşı ve cenaze törenleri sırasında şeker ile cevizle karıştırılarak pişirilmektedir.
Anadolu’da Doğu Karadeniz bölgesinde (Trabzon, Rize, Gümüşhane) haşlanmış mısıra koliva denilmektedir. Yılbaşı (Kalandar) günü türküler söyleyerek evleri dolaşan çocuklara dağıtılmaktadır.

Hristiyanlik Terimleri Sözlüğü

Hristiyanlik Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama