İngilizce: Cream
Sütten fiziksel seperasyon işlemi ile elde edilen süt yağının, yağsız süt içerisindeki yağca zengin emülsiyonu. Dinlenmiş sütün üzerinde biriken yağlı taze kısım.İşlem görmüş kremalar; henüz krema halinde olmayan ancak, özellik ve ambalajlanmasına göre uygun işlemden geçtikten sonra, krema, rekonstitüe krema veya rekombine krema haline gelen kremalar.
Çırpma krema; donma sıcaklığının üzerindeki sıcaklıkta sıvı halde olan krema, rekonstitüe krema ve/ veya rekombine kremadan çırpma işlemi ile elde edilen krema,
Köpüren krema; donma sıcaklığının üzerindeki sıcaklıkta sıvı halde olan krema, rekonstitüe krema ve/ veya rekombine kremanın itici gaz ile basınç altında kaplara doldurulmasıyla elde edilen ve kaptan çıktıkları anda köpük halini alan krema.
Köpük krema; yağsız sütteki süt yağı emülsiyonu bozulmadan, içerisine hava veya inert gaz hapsedilmiş donma sıcaklığının üzerindeki sıcaklıkta sıvı halde olan krema, rekonstitüe krema ve rekombine krema.
Fermente krema; krema, rekonstitüe krema ve/veya rekombine kremanın uygun mikroorganizmalarla fermentasyonu sonucu pH değeri düşürülmüş, koagüle olan veya olmayan krema.
Ekşitilmiş krema; krema, rekonstitüe krema ve/veya rekombine kremadan asit ve/veya asit düzenleyiciler kullanılarak pH değeri düşürülmüş koagüle olan veya olmayan krema.
Krema tozu; kremadan suyun kısmen veya tamamen uzaklaştırılmasıyla elde edilen süt ürününü, Kaymak; ağırlıkça en az % 60 oranında süt yağı içeren krema.
Afyon Kaymağı; manda sütünün tekniğine uygun kaynatılarak 92 oC’ de en az iki dakika tutulması ve tekniğine uygun soğutulmasıyla elde edilen ürün.