eng

krema nedir? Cream ne demek?

krema

İngilizce: Cream

Sütten fiziksel seperasyon işlemi ile elde edilen süt yağının, yağsız süt içerisindeki yağca zengin emülsiyonu. Dinlenmiş sütün üzerinde biriken yağlı taze kısım.

İşlem görmüş kremalar; henüz krema halinde olmayan ancak, özellik ve ambalajlanmasına göre uygun işlemden geçtikten sonra, krema, rekonstitüe krema veya rekombine krema haline gelen kremalar.

Çırpma krema; donma sıcaklığının üzerindeki sıcaklıkta sıvı halde olan krema, rekonstitüe krema ve/ veya rekombine kremadan çırpma işlemi ile elde edilen krema,

Köpüren krema; donma sıcaklığının üzerindeki sıcaklıkta sıvı halde olan krema, rekonstitüe krema ve/ veya rekombine kremanın itici gaz ile basınç altında kaplara doldurulmasıyla elde edilen ve kaptan çıktıkları anda köpük halini alan krema.

Köpük krema; yağsız sütteki süt yağı emülsiyonu bozulmadan, içerisine hava veya inert gaz hapsedilmiş donma sıcaklığının üzerindeki sıcaklıkta sıvı halde olan krema, rekonstitüe krema ve rekombine krema.

Fermente krema; krema, rekonstitüe krema ve/veya rekombine kremanın uygun mikroorganizmalarla fermentasyonu sonucu pH değeri düşürülmüş, koagüle olan veya olmayan krema.

Ekşitilmiş krema; krema, rekonstitüe krema ve/veya rekombine kremadan asit ve/veya asit düzenleyiciler kullanılarak pH değeri düşürülmüş koagüle olan veya olmayan krema.

Krema tozu; kremadan suyun kısmen veya tamamen uzaklaştırılmasıyla elde edilen süt ürününü, Kaymak; ağırlıkça en az % 60 oranında süt yağı içeren krema.

Afyon Kaymağı; manda sütünün tekniğine uygun kaynatılarak 92 oC’ de en az iki dakika tutulması ve tekniğine uygun soğutulmasıyla elde edilen ürün.

Süt Terimleri Sözlüğü

krema

1. Sütün santrifüjden geçirildikten sonra, içinde % 20-50 oranında yağ bulunan kıvamlı kısmı.
2. Süt, yumurta ve şekerle hazırlanan ve pastacılıkta kullanılan katkı maddesi.