lipaz nedir? Lipase ne demek?
lipaz
İngilizce: Lipase
Gliserol esterleri (yağları) hidrolize eden enzimler. Pankreasta oluşur. Yağları ince bağırsakta parçalar. Bu enzimler, sulu emülsiyonlar halindeki gliseridleri hidrolize eden karboksilesterazlardır. Bu nedenle de lipazlar, bir heterojen sistemde yalnızca su ve lipid arasındaki yüzeyde bulunan esterlerin hidrolizini gerçekleştiren enzimler olarak kabul edilirler. Lipazlar, bazı peynir çeşitlerinde ve tereyağlarında özel tat-koku geliştirmek amacıyla kullanılabilmektedir.
Süt Terimleri Sözlüğü
lipaz
Mide ve pankreastan salgılanan, trigliseritleri gliserol, yağ asitleri mono ve digliseritlere hidrolize eden enzimler, hayvan beslemede yem katkı maddesi olarak kullanılan bir enzim, lipolitik enzimler.
lipaz
(anlamdaş. steapsin), (Yun. lipos = yağ, Yun. stear = don yağı, pepsis = sindirim): Yağları yağ asitlerine ve gliserine parçalayan enzim.
lipaz
Bağırsak öz suyunda bulunan ve öd ile beraber yağları yağ asitlerine ve gliserine parçalayan enzim.
lipaz
Yağ sindirimine yardım eden ve pankreasta üretilen bir enzim.