Lületaşı ne demek?
lületaşı
Serpatin’in ayrışmasıyla oluşan beyaz, sarımtrak, gri renkli, donuk (mat) görünümlü kil minerali [ 2MgO. 3SiO2. 2H2O) veya (H4 Mg2 Si3 O
10) . İnce kristalli, yumrular halinde, yoğun kütleli sertliği 2-2,5 ve özgül ağırlığı 2 gr/cm3 fakat porözdür. Suda yüzer ve dille dokunulduğunda kuvvetli yapışma özelliği gösterir. ülkemizin önemli doğal zenginliklerinden olup, yeni üretildiğinde veya ıslatılmak suretiyle kesici aletlerle el işlemeciliğine uygun, lenebilir bir özelliğe sahiptir. Daha ziyade Eskişehir ilimiz çevresinde yoğunlaşan üretim ülkemiz turizmine önemli katkılar sağlar. Lületaşı, Eskişehir taşı ve ??? sepiyolit olarak da isimlendirilir. Aynı ana kayaçtan kurtulan veya başka bir kaynaktan hasıl olan MgO çok sığ bir bataklık ortamında yine mağnezyum hidro-silikata dönüşerek çökelirse, lületaşı gibi katı kütleler yerine, tabakalı kil şeklinde teşekkül eder. Bunlara sedimanter sepiyolit veya sepiyolitik kil denir ve ß- sepiyolit diye anılır. Lületaşı suda yüzer. Sepiyolitik kil suda batar ve dağılır. Lületaşının bünyesindeki SiO2 ve MgO miktarı ?- sepiyolitten fazladır. Sepiyolitik kil, hayvan toprağı olarak da bilinir.
Maden Terimleri Sözlüğü
lületaşı
Mineral. (Karışık bileşimli Mg ıslı silistuzu (hidrosilikat) metalimsi olmayan parıltı, ak, gri ak, sarımsı, yeşilimsi çizgi ak sertlik 1.5, özgül ağırlık 2.3 monoklinal.) Eskişehir taşı.
lületaşı
mineroloji: Doğal magnezyum silikattan elde edilen, ateş tuğlasının yapımında ve kimi süs eşyalarında kullanılan yumuşak taş.