İng. National Income
Amortisman giderleri düşülmeden bir ülkede bir yılda üretilen tüm mal ve hizmetlerden elde edilen gelirin tümü. Bunun nüfusa bölünmesi ile fert başına düşen milli gelir bulunur. Bu veri ülkeler arasında ekonomik gelişmişlik düzeyinin göreceli olarak mukayesesinde kullanılır. Gayrisafi milli gelir (gross national income) ise uluslararası yatırımlardan sağlanan kar ve zararın da milli gelire ilave edilmesiyle belirlenir.
Bir ekonomide belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen tamamlanmış mal ve hizmetlerin net kıymetlerinin piyasa fiyatlarıyla ifadesinden dolaylı vergiler (tüketime bağlı vergiler örneğin kası’dır. Mahfi Eğilmez, Ercan Kumcu, Ekonomi Politikası, Remzi K.D.V. gibi) çıkarılırsa MG kavramına ulaşılır. MG, esasen bir ekonomide bir yılda tüm üretim faktörlerinin net olarak ortaya koyduğu “katma değer”dir. MG= SMH – Dolaylı Vergiler.
Bir ülkede belli bir zaman döneminde (genellikle bir yıl) bireylerin ürettikleri mal ve hizmet toplamı.
Yaratılan, kazanılan ve harcanan esasından hareketle üç şekilde hesaplanabilir. Gayri safi yurtiçi hasıladan aşınma-eskime payları ile vasıtalı vergiler çıkarıldıktan sonra kalan kısım.
Bir ülke vatandaşlarının sahip oldukları üretim faktörlerine, gerek o ülkedeki gerek diğer ülkelerdeki üretime katkıları karşılığında yapılan ödemeler toplamı. krş. millî hasıla