İng. Mutation
1) Bir canlının veya bir hücrenin kalıtım öğelerinde meydana gelen kalıtımsal olarak aktarılabilir değişim olup, canlının fizyolojik ve morfolojik karakteristiklerinden tanınır.
2) Bir organizmanın yapı ve genetik materyal miktarında değişme, gen ve kromozomlarda meydana gelen yapısal değişme. Mutasyon, bireyin ana ve babasından geçen farklı genetik kombinasyonları ile dış etkilerden kaynaklanır. Mutasyonda organizma hücrelerindeki kromozomların DNA miktarı ve yapısında değişmeler meydana gelir. DNA moleküllerinin yapısında oluşan değişime gen mutasyonu, kromozom miktarındaki değişmelere ise kromozom mutasyonu denir.
İng. Mutation
Canlılarda çevre şartlarıyla meydana gelen ve kalıtsal olan DNA dizisinde ortaya çıkan ve kalıtımla aktarılabilen değişiklik. Genomik DNA dizilerinde kendiliğinden ya da ışın, kimyasal maddeler gibi etkenler nedeniyle meydana gelen herhangi bir değişiklik.
(Lat. mutare=değişmek): Bir karakterin birdenbire ve kalıtsal olarak değişmesi bu karakteri meydana getiren gendeki değişiklik. Mutasyon sonucunda ana ve babadan bir ya da birkaç karakter bakımından değişik yavrular meydana gelir.
(Lat. mutare) DNA dizisi üzerinde meydana gelen, Mendel kurallarına göre kalıtılan ve bir bozulmuş ürün, hastalık ya da fenotipe neden olan kalıcı değişiklikler.
Genomik DNA dizilerinde kendiliğinden ya da ışın, kimyasal maddeler gibi etkenler sebebiyle meydana gelen herhangi bir değişiklik.
Genomik DNA dizilerinde kendiliğinden veya ışın ve kimyasal maddeler gibi etkenler nedeniyle meydana gelen kalıtsal değişiklik.
Genler yahut diğer kalıtsal faktörlerdeki değişimler sonucunda, bir organizmanın karakteris-tiklerindeki değişim.
Bir organizmanın yapı ve genetik materyal miktarında değişme, gen ve kromozomlarda meydana gelen yapısal değişme.