İng. Senaryo
Tek bir değişkenin değerindeki değişmeler yerine, bütün değişkenlerin değerlerinin iyimser, kötümser ve ikisinin ortalaması şeklinde tahmin edilmesidir. (Kamu İç Denetim Rehberi)
İng. probability
Bir olayın olabilme ihtimali. Sıfırla bir arasında bir gerçek sayı olarak gösterilebildiği gibi, sıfırla 100 arasında değişebilen sayı olarak da verilebilir. Olasılığın sayısal olarak gösterilemediği durumlarda ise düşük, orta ve yüksek gibi görecelik belirten sıfatlar kullanılabilir
İng. probability
Bir olayın veya sonucun meydana gelme ihtimalidir. Olasılık, muhtemel veya çok muhtemel şeklindeki tanımları kullanmak suretiyle nicel (kantitatif) olarak veya nicel (kalitatif) olarak ifade edilebilir.
İng. probability Fr. Probabilité Alm. Wahrscheinlichkeit,
Çeşitli şekillerde bir “güvenilirlik derecesini” ifade eden veya sonsuz bir serinin limit frekansı olarak tanımlanan temel istatistiksel kavram.
I. (Felsefede) Doğruluğa yaklaşım derecesi. Bu anlamda: 1. Ortaya çıkması zorunlu olmayan bir olayın ortaya çıkma olanağının en yüksek derecesi.
2. O zamana değin yapılan deneylerle bir olayın ortaya çıkmasının beklenilmesi, ama yine de salt bir kesinliği bulunmaması durumu.
3. Bir şeyin doğru sayılması için yeterince nedenlerin bulunmaması durumu. II. (Matematikte) Güvenilirliğin sayı ile belirlenmesi böylece belli bir olayın ortaya çıkabilme olanağı hesap edilebilir. (Ör. Bir zar atmada altıyı tutturmada 1/6 olasılık vardır.)
S bir raslantı deneyinin örrieklem uzayı, A bu uzayda bir rasgele olay olmak üzere, A olayına bağlanan ve aşağıdaki belitleri sağlayan P(A) sayısı : 1) Her A olayı için, (?)dir,
2) P(S) = 1. dir,
3) A ve B ayrık olaylar ise P(AUB) = P(A)+P(B) dir,
4) (?)
(Alm. Wahrscheinlichkeit, f; Fr. probabilité, f; İng. probability)
mat. Bir deneyin sonucundaki tüm olabilir çıktılar dikkate alındığında belirli bir olayın bütün deneyler genelinde gerçekleşme oranını veren 0 ile 1 arasındaki değer.
Bir olayın ortaya çıkmasına engel olan başka olaylar bulunması halinde uygun haller sayısının mümkün haller sayısına oranı, bu oran O ile 1 sayısı arasında değişir sıfır olursa hiç olmayacak, 1 olursa kesinlikle olacaktır.
Herhangi bir biyolojik olayın tekrarlanma şansı. Örneğin: Kalıtsal özelliklerin dölden döle geçme şansının veya tesadüfünün matematiksel hesaplanması. İhtimaliyet.
Gerçekleşen durumlar sayısının gerçekleşebilecek tüm durumlar sayısına oranı olasılık 1'den küçük bir sayıdır, en çok 1 olabilir.
Sayıtımsal olayların, bir sonucu ortalama yüzde kaç kez vereceğini bildiren sayı.