Hz. İsa’nın ölüp, dirilip, göğe yükselişinden sonra, Kutsal Ruh’un Havarilerin üzerine çöktüğü günün adı olup, İbranilerin Şavut bayramı ile ilişkilidir.
“…Pentikost günü geldiğinde bütün imanlılar bir arada bulunuyordu. Ansızın gökten, güçlü bir yelin esişini andıran bir ses geldi ve bulundukları evi tümüyle doldurdu. Ateşten dillere benzer bir şeylerin dağılıp her birinin üzerine indiğini gördüler. İmanlıların hepsi Kutsal Ruh’la doldular, Ruh’un onları konuşturduğu yabancı dillerde konuşmaya başladılar…” (Elçilerin İşleri 2. Bölüm)
Pentekost günü Aziz Petrus’un çağrısıyla üç bin kişi vaftiz olmuştur. Tarihin ilk toplu vaftiz olayı Batı ve Doğu Kiliselerine bağlı Hıristiyanlara ilham kaynağı olmuş ve pek çok ülkede gelenek haline gelmiştir:
“…Petrus onlara şu karşılığı verdi: «Tövbe edin, her biriniz İsa Mesih’in adıyla vaftiz olsun. Böylece günahlarınız bağışlanacak ve Kutsal Ruh armağanını alacaksınız. Bu vaat size, çocuklarınıza ve uzakta olanların hepsine, Tanrımız olan Rab’bin kendine çağıracağı herkese yöneliktir… Onun sözünü benimseyenler vaftiz oldu. O gün yaklaşık üç bin kişi topluluğa katıldı…” (Elçilerin İşleri 2. Bölüm)
Dere ya da göl kenarlarında piknik yapılan Pentakost gününün ertesi gün (Pazartesi) pek çok Hıristiyan ülkede tatil olarak kutlanmaktadır . Pentekost günü Doğu ve Batı Kiliselerinin takvimlerinde Paskalya’dan 50 gün sonrasında kutlanmaktadır. Örneğin, batı Kiliselerinde Pentekost 2008 yılı 11 Mayıs, 2009 yılı 31 Mayıs tarihlerinde den düşmekteyken Doğu Kilisesinde 2008 15 Haziran, 2009 7 Haziran günü kutlanmaktadır.
Bkz. Şavuot, Mayıs Yedisi, Thargalia