İng. Protein
Bütün yaşayan organizmalar için elzem olan kompleks organik bileşik. Yapısında karbon, hidrojen, oksijen ve azot gibi elementleri bulunduran temel moleküllerdir. Amino asitlerin peptid bağlarıyla birleşmesinden oluşur. Belli bir sırada dizilmiş bir veya birkaç aminoasit zincirinden oluşan büyük moleküller. Bu dizilişi genetik kodlamadaki nükleotidler belirler. Proteinler vücudumuzdaki hücrelerin, dokuların ve organların oluşması, işlevlerini görebilmesi ve bunu uyum içinde yapmaları için gereklidir. Her proteinin kendine özgü bir işlevi vardır. Söz gelimi hormonlar ve enzimler adlarını duyduğumuz protein türlerinden ikisidir.
İng. Protein
Nitrojen içeren ve hidrolizleri sonucunda amino asitlerine ayrılan yüksek molekül ağırlığına sahip olan organik bileşik gruplarından biridir. Bunlar canlı materyalin asli unsurlarından olup, hayvanlar için esas olan besin maddelerinden biridir.
Canlı organizmaların genel bileşenlerinden biri olan, hücredeki her süreçte rol alan büyük biyolojik moleküllerdir. Enzim, hormon ya da antikor olarak organizmadaki biyokimyasal süreçlerde rol almanın yanı sıra yapısal ve mekanik işlevler de üstlenmektedirler.
Amino asitlerin peptit bağlarıyla bağlanmasıyla oluşan, karbon, hidrojen, oksijen, azot ve kükürt içeren, globuler veya fibröz yapıya sahip, bütün canlılar için önemli yapısal ve fonksiyonel işlevleri olan makromoleküller. Genellikle peptit bağıyla bağlan
Canlıda yapı elemanı, hormon, enzim, elektron ya da madde taşıyıcısı, desteklik gibi görevleri yapan, amino asitlerin birbirlerine peptit bağlarıyla bağlanması sonucu oluşan, polipeptit dizilerinin tek başlarına ya da diğer moleküllerle birleşerek ipliksi
(Yun. protos = ilk), Albüminli madde amino asitlerinin birleşmesiyle meydana gelmiş olan ve canlı maddenin temelini yapan karışık yapılı bir organik madde.
Azot ihtiva eden temel bir besin maddesi bütün canlılarda karakteristiktir.
Hayvan ve bitki gözelerinde aminoasitlerden yapılan önemli bir besin sınıfı.