İng. greenhouse effect
Atmosferdeki tüm kızılötesi soğurucu unsurların kızılötesi ışınımlarının etkisi. Sera gazları, bulutlar (ve daha sınırlı olarak) aerosoller, Dünya'nın yüzeyi ve atmosferin diğer bölgelerinden yansıyan ışınımı soğurmaktadır. Her ne kadar bu maddeler kızılötesi ışınımı tüm yönlerde yansıtsa da, uzaya yansıtılan net ışınım, sıcaklığın troposferde yükseklikle beraber düşmesi ve buna bağlı gelişen salımların azalmasından ötürü; bu soğurucuların var olmadığı durumdakinden daha az oranda gerçekleşmektedir. Sera gazlarının atmosferdeki oranının artması bu etkinin şiddetini güçlendirmekte ve bu fark yogunlastırılmış sera etkisi olarak adlandırılmaktadır. Antropojenik salım kaynaklı sera gazı yoğunluğundaki değişim, anlık ışınımsal zorlamayı tetiklemektedir. Söz konusu zorlamaya tepki olarak yüzey sıcaklıkları ve troposfer ısınmakta ve atmosferin en üst katmanındaki radyasyon dengesini kademeli olarak eski konumuna getirmektedir.
İng. greenhouse effect
Atmosferin ve yer yüzünün ısınması. Güneşten gelen kısa dalga boylu ışınların, bulutlara ve yeryüzüne çarpması ile uzun dalga boylu ışınlar oluşur. Bu sırada kısa dalga boylu ışınlarda gizli tutulan sıcaklık açığa çıkarak ısınmayı sağlar. Açığa çıkan sıcaklık, atmosferdeki su buharı, karbondioksit, ozon, metan gazı ve klorofloro karbonlar tarafından tutulur. Bu gazların artmasına bağlı olarak meydana gelen ısınmaya sera etkisi denir. Son yıllarda fosil yakıtların fazla yakılması, sanayi tesislerinden çıkan gazların artması, orman yangınları, gibi etkenler havadaki karbondioksit oranının ciddi oranda artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle dünyanın ortalama sıcaklığı 0.3-0.7 0C yükselmiştir. Bu ısınmaya küresel ısınma da denir.
İng. greenhouse effect
Başta karbon dioksit olmak üzere bazı atmosferik gazlar sera camının etkisini andırır bir etkiye sahiptir; ışığı geçirir ama ısıyı içerde tutar ve ısı artışına yol açar. Atmosfer ile yer arasındaki ısı dengesi, sanayileşmedeki ve fosil yakıtların yanmasındaki artıştan kaynaklanan atmosferik karbon dioksit artışlarından etkilenir; bu ise atmosferdeki ortalama ısıyı yükseltir. Bu gelişmenin, buzulların erimesi ve okyanusun yükselmesi gibi geniş kapsamlı sonuçlar doğuran iklim değişmelerine yol açmasından korkulmaktadır.
İng. greenhouse effect
Atmosferde bulunan sera gazlarının neden olduğu ısınma sonucunda meydana gelen ve küresel iklim değişimine sebep olan etki
Atmosferin ve yer yüzünün ısınması. Güneşten gelen kısa dalga boylu ışınların, bulutlara ve yeryüzüne çarpması ile uzun dalga boylu ışınlar oluşmaktadır. Bu sırada kısa dalga boylu ışınlarda gizli tutulan sıcaklık açığa çıkarak ısınmayı sağlamaktadır. Açığa çıkan sıcaklık, atmosferdeki su buharı, karbondioksit, ozon, metan gazı ve kloroflorokarbonlar tarafından tutulmaktadır. Bu gazların artmasına bağlı olarak meydana gelen ısınmaya
Bir gezegen atmosferinin dışarı giden kırmızıöte ışınları tutması sonucu yüzey sıcaklığının artması olayı.