sitrik asit nedir? Citric Acid ne demek?
sitrik asit
İngilizce: Citric Acid
Başta limon olmak üzere turunçgillerde bulunan organik asit. Gıda sanayinda melas fermentasyonundan elde edilir. Kalsiyum ve sodyum tuzları gıda sanayiinde kullanılır. Bunlar jöle, reçel, şarap gibi gıdalara katıldığında pH’da tampon rol oynarlar. Konservelerde meyvenin rengini korur, dokusunu diri tutarak dağılmasını önler ve kendine özgü bir lezzet kazandırır. Şarap yapımında berraklığı sağlamak, reçel ve marmelat yapımında şekerlemeyi önlemek için kullanılır.
Süt Terimleri Sözlüğü
sitrik asit
1. Pek çok meyvede bulunan, suda çözünen bir organik asit.
2. Asitlendirici, lezzet verici ve antioksidan etkileri olan bir gıda katkı maddesi.
3. Glikozun aerobik oksidasyonunun gerçekleştiği sitrik asit siklusunun önemli ara maddesi.
sitrik asit
Akonitaz enzimi ile izositrata dönüştürülen, trikarboksilik asit devrinin bir komponenti olan portakal ve greyfurta ekşi tat veren, altı karbonlu trikarboksilik asit.