İng. Milk
Bir veya birden fazla süt hayvanından elde edilen, içerisine herhangi bir madde ilave edilmemiş veya içerisinden herhangi bir madde alınmamış, sıvı halde tüketime hazır olan veya ileri gıda üretim işlemine sunulacak olan inek, koyun, keçi ve mandaların meme bezlerinden salgılanan, kendine özgü tat ve kıvamda olan, içine başka maddeler karıştırılmamış, içinden herhangi bir maddesi alınmamış, beyaz veya krem renkli sıvı. Süt özellikle protein, vitaminler ve başta kalsiyum olmak üzere mineraller gibi beslenmede çok önemli olan besin öğelerini bünyesinde bulundurmaktadır. Sütün ortalama % 87.3’ü su, % 3.5’i yağ, % 3.4’ü protein, % 0.7’si mineral madde ve % 5’i de karbonhidrattır. Bileşim ögelerinin miktarı hayvanın cinsine, mevsimlere ve beslenme şekillerine göre değişiklik gösterir. Özellikle protein için iyi bir kaynak olan süt proteininin biyolojik değeri 1.0 üzerinden 0.9 olup oldukça yüksektir.
1. Memeli hayvanlarda yeni doğan yavrunun beslenmesi için süt bezlerinden salgılanan besin maddesi.
2. Bazı bitkilerin süt renginde ve kıvamında özel sıvısı.