eng

DEZENFEKSİYON nedir? disinfection ne demek?

dezenfeksiyon

İngilizce: disinfection

Gıda maddelerine ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelere bulaşmayı önlemek amacıyla, gıda maddesinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin özelliklerini etkilemeden fiziksel ve/veya kimyasal yollarla ortamdaki mikroorganizmaların arındırılması işlemi. Temizlik aşamasından sonra ürüne kontaminasyon kaynağı olabilecek mikroorganizmaların tümünün öldürülmesi ya da zararlı etki yaratmayacak en düşük düzeye indirilmesidir. Dezenfeksiyon amacıyla H2O, H2O2, Ozon (O3) kullanılabilmektedir. Dezenfeksiyon; mikroorganizmaların mutlaka tamamını öldürmeyebilir, fakat belirli bir amaç için onları kabul edilebilir bir seviyeye indirir, örneğin ne sağlığa ne de kolay bozulabilen gıdanın kalitesine zarar vermeyecek bir seviyeye. Özellikle ABD’de gıda sanayinde daha yaygın olarak sanitizer ve sanitizasyon terimleri kullanılır.

Süt Terimleri Sözlüğü

dezenfeksiyon

Bir insan veya hayvan bedeninin yüzeyinde ya da yolcu eşyası, yük, konteynerler, taşıtlar, mallar ve posta paketleri içinde ya da üzerinde mevcut enfeksiyöz etkenlerin, doğrudan kimyasal veya fiziksel maddelere maruz bırakılarak kontrol edilmesi veya öldürülmesi için alınan sağlık önlemleridir. (Mikroptan Arındırma)

dezenfeksiyon

Bakteri sporları hariç, mikroorganizmaların kimyasal maddelerle öldürülmesi işlemi.