eng

Toplu İşçi Çıkarma nedir?

toplu işçi çıkarma

İşveren; ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri sonucu toplu işçi çıkarmak istediğinde, bunu en az otuz gün önceden bir yazı ile, işyeri sendika temsilcilerine, ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirir. İşyerinde çalışan işçi sayısı a) 20 ile 100 işçi arasında ise, en az 10 işçinin, b) 101 ile 300 işçi arasında ise, en az yüzde on oranında işçinin, c) sı toplu işçi çıkarma olarak sayılır.

Çalışma Hayatı Terimleri Sözlüğü

toplu işçi çıkarma

4857 sayılı İş Kanunun 29. maddesinde işveren; ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri sonucu toplu işçi çıkarmak istediğinde, bunu en az otuz gün önceden bir yazı ile, işyeri sendika temsilcilerine, ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirmesi olarak tanımlanmaktadır.

Sosyal Güvenlik Terimleri Sözlüğü

toplu işçi çıkarma

İşverenin, ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri sonucu işyerindeki işçi sayısına bağlı olarak on ila otuz arasında işçiyi; durumu işyeri sendika temsilcilerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü’ne ve Türkiye İş Kurumu’na bildirerek işçi çıkarması.

Endüstri İlişkileri Sözlüğü