Çalışma hayatında bir veya birden fazla işçi sendikası, işveren veya işveren sendikası arasında belirli süreliğine geçerli olmak üzere istihdam ve çalışma koşullarının belirlenmesi amacıyla yapılan görüşmelerdir. Toplu pazarlık, çalışanların tek tek toplamının yapmış olduğu pazarlıktan daha fazla bir anlama sahiptir. İşçiler mutlaka sendikaları aracılığıyla temsil edilir. Çalışanların sendikaları aracılığıyla yönetime katılmaları olarak da değerlendirilebilecek toplu pazarlık ile mevcut durumdaki problemlerin çözümü ve gelecek dönemde uyulması gereken kurallar belirlenir. Toplu pazarlık sürecinde işveren, işletme içinde çalışma barışını korumayı ve piyasadaki rekabet şansını artırmayı; işçi sendikası, çalışma koşullarını iyileştirmeyi, uyuşmazlıkların çözümü için gerekli mekanizmaları sağlamayı, ücretleri artırmayı ve işletmenin devamlılığını sağlamayı hedeflemektedir. Toplu pazarlık sürecindeki müzakere konularının çalışanların lehine sonuçlanmasında işçi sendikasının mali kaynakları, üye sayısı, üyelerinin kolaylıkla vazgeçilemeyecek vasıflara sahip olması ve üyeler arasındaki birlikte hareket etme duygusu büyük önem taşımaktadır. Üyeleri, sadece nicelik olarak değil nitelik olarak da kolaylıkla ikame edilemeyecek durumda olan sendikaların pazarlık gücü daha yüksektir. Bkz. Sendika, Sendika Hakkı
1) İşçi sendikası ve işveren ya da işveren sendikası arasında sürdürülen ve işyeri/ işletme (veya işkolu) düzeyinde ücret ve çalışma koşullarını belirlemeye yönelik bir sözleşme ya da iş uyuşmazlığı ile sonuçlanan pazarlık süreci.
2) İşyeri sorunlarının sürekli olarak ortaklaşa gözden geçirilip ayarlanması işi.
Toplu iş sözleşmesi yapmak üzere yetkili tarafların resmen bir araya gelerek toplu iş sözleşmesinin şartları üzerinde görüşmeleridir.
Toplu iş sözleşmesi yapabilmek üzere yetkili yanların bir araya gelerek konuyu görüşlerine ve inanışlarına göre tartışmaları.