Katolik Kilisesi’nin merkezi olan din devletinin adı olup, aynı zamanda bağımsızlığı 11 Şubat 1929 Laterano anlaşmasıyla tanınan ülkenin dinsel ve siyasal başkanı Papa’nın ikametgâhıdır. Vatikan’ın en yüksek yönetim organı Papa’yı üyeleri arasından seçen 70 üyeli Kardinaller Meclisi iken, yerel yönetim Papa’nın seçtiği bir valiye devredilmiştir. Kendi bayrağı, radyosu, Osservatore Romano adlı gazete ile Osservatore delta Domenica adlı dergisi olan Vatikan devletini 15. yüzyıla özgü kıyafetler giyip, silahlar kuşanmış 200 kişilik gönüllü İsviçreli muhafızlar korumaktadır.
Vatikan sözcüğü, Latince vates ‘peygamber’ kelimesiyle alakalı olup,bugünkü St. Peter Meydanı’nın bulunduğu yerde Apollon’a adanmış bir tapınaktan -Apollon’un vaticinia adı verilen kehanetlerine atfen- adını almaktadır.
Papalar kendi seküler rollerinde, Papalık Eyaletlerinin birçoğunun yeni birleşmiş İtalya Kralı tarafından ele geçirildiği on dokuzuncu yüzyılın ortalarına kadar bin yılı aşkın bir süre boyunca İtalya yarımadasının bölümlerini yönettiler. 1870’de, Roma ilhak edildiğinde, papanın edinçleri daha da sınırlandı. ‘Tutuklu’ papalar ile İtalya arasındaki tartışmalar 1929’da, bağımsız bir Vatikan şehrinin kurulduğu ve Katolikliğin İtalya’da özel bir statü kazandığı Lateran Anatlaşmaları ile çözüldü. 1984’te, Papalık Makamı ile İtalya arasındaki bir kilise-devlet antlaşmasıyla daha önceki antlaşmaların Katolikliğin İtalya’nın devlet dini önceliğinin de dahil olduğu belli maddeleri değiştirildi… Virtues, Tarshishim, Malakim, Dunamis: Ortaçağ Avrupa’sında dokuz önemli melekten hiyerarşik açıdan beşinci sırada olup mucizeler gerçekleştirebilen bir tanesinin adıdır.
Hristiyanlik Terimleri Sözlüğü