İng. (Productivity
Biyolojide verimlilik, bir biyolojik sistemin enerjiyi büyümeye dönüştürmesine ait bir etkinlik ölçüsüdür.
İng. Productivity
Birim miktarda girdinin (işçi, ekipman, sermaye, gibi) kullanımı ile elde edilebilecek çıktı miktarı veya diğer deyişle birim çıktı başına sarf edilen girdi veya maliyettir. Girdiler ile çıktılar arasındaki ilişkiyi gösterir, bir faaliyetin, projenin etkinliği, verimliliğini ölçmede kullanılır
İng. Efficiency
Kurum faaliyetlerinde kullanılan girdilerin sabit kalması koşuluyla belirli bir kalitede en fazla mal veya hizmetin sunumu ya da belirli bir miktar ve kalitedeki mal ve hizmeti sunmak için en az miktarda girdi kullanılmasıdır. (Kamu İç Denetim Rehberi)
İng. Efficiency
(1) Bir yazılımın belirlenen şartlar altında kullanılan kaynakların miktarına bağlı olarak uygun performansı sağlama yeteneği. [ISO 9126]
(2) Kullanılan kaynak miktarına bağlı olarak bir sürecin planlanan çıktıyı üretebilme yeteneği.
İng. Efficiency Fr. Efficience
Mali, beşeri ve maddi kaynakların belli miktarda kaynakla çıktıları azami dereceye çıkaracak ya da belli kalite ve miktarda çıktı için girdileri en aza indirecek şekilde kullanımı.
Bir üretkenlik göstergesi olarak verimlilik, bir iş veya görevin ne kadar etkili yapıldığının ölçüsüdür. Buna göre, verimlilik en az girdi ile en çok çıktıyı üretme yetisi veya durumunu ifade etmek için kullanılır. Verimlilik esasında, üretimde kullanılan veya tüketilen girdilerin veya kaynakların miktarı ile bunun sonucunda elde edilen veya üretilen çıktıların miktarı arasındaki bir ilişkidir. İktisadın temel ilkesi, insan ihtiyaçlarının sınırsız ve fakat bu ihtiyaçları karşılayan kaynakların ise sınırlı olduğunu söylemektedir. Bu sebeple söz konusu sınırlı kaynakları sınırsız insan ihtiyaçlarını karşılamak için daha çok çıktı üretecek biçimde yani daha verimli kullanmak gerekmektedir.
Sonuçların, makul (kabul edilebilir) maliyetle elde edilmesidir. Örn: Araç ve faaliyetlerin sonuçlara dönüştürülmesindeki başarı ve elde edilen sonuçların niteliği.
Belli bir sürede bir öğrencinin, bir öğrenci kümesinin ya da bir eğitim kurumunun yaptığı çalışma ya da gösterdiği başarı.
Birim zamanda meydana getirilen yavru sayısı ile ölçülen, bir bireyin ya da populasyonun üreme kapasitesi. Fertilite.
Kimyasal bireşim işlemleri sonunda elde edilen erek özdek niceliğinin, kuramsal olarak beklenen niceliğe oranı.